Recent News

Daisypath Vacation tickers

Mittwoch, 20. August 2014

Szösszenet az osztrák egészségügyről

Jobb híján gondoltam írok egy kis összefoglalót az osztrák egészségügyben szerzett tapasztalatainkról, hiszen az elmúlt félévben többet voltunk orvosnál mint talán eddigi életünkben összesen, na jó ez túlzás persze, de azért kitettünk magunkért, sajna
De így legalább tiszta képet kaphattunk arról, hogyan is működik itt az egézsségügy jobb-e és ha igen miben mint a magyar.

Ami elsőnek szembetűnő és teljesen más, az az, hogy itt nincsenek szakrendelők, nincsenek olyan helyek a kórházakon kívül, ahol az összes szakma összes orvosa egy épületben megtalálható és bármikor felkereshető. Van egy oldal a neten, a praxisplan.at, itt minden orvos szerepel, névvel, címmel, telefonnal, hogy milyen biztosítóval van szerződésben v. éppen egyikkel sem, lehet kerületre, szakmára, nemre v. egyszerre több szempontra stb keresni.

Minden orvosnak saját rendelője van, asszisztenssel, váróval, rendelővel valahol a városban, ahova nagyrészt időpontfoglalással kerülhet be az ember egy-két kivétellel, ahol oda lehet bármikor állítani. Ezt kb. úgy lehet elképzelni, mint otthon a magánrendeléseket.
Ennek megfelelően nem nagyon van sorban állás de persze ez alól is vannak kivételek, ahol időpont ellenére is volt, hogy 2 órát vártunk, mire sorra kerültünk. Ez igaz a háziorvosi praxisra is. Minden orvos más és más felszereltséggel, hozzáállással rendelkezik, de bármelyiket lehet választani, van egy két oldal, ahol lehet értékelést olvasni az orvosokról. Ennek előnye, hogy van verseny, az orvosnak érdeke, hogy jöjjenek hozzá a betegek és, hogy meg is tartsa őket - egy bizonyos pontig. Ugyanis egy adott betegszám felett már nem fogadnak új beteget, és itt jön képbe az otthon is jól ismert várólista, vagyis az amikor mennél egy orvoshoz de esetleg 1-2 v. 3 hónap múlvára tud csak időpontot adni. Ilyenkor dönthetsz, hogy jó, kivárod, v. inkább keresel egy másik orvost, aki korábban is tud fogadni, de esetleg nem olyan jó. Ugyanolyan bosszantó tud ez lenni mint otthon.

Ha esetleg péntek kora délután lenne szükséged vizsgálatra v.bármire és nem vagy bejelentkezve az orvosodhoz, miért is lennél, ha váratlanul ér a dolog, akkor marad a kórházak ambulanciájra.  Igen ám, de ezekben délután 6kor már kvázi ügyelet van, de ugyanúgy péntek 4 órakor is. Ennek megfelelően az egész kórházban, az osztályon és az ambulancián egy darab szakorvos rohangál a kettő között ide-oda, amiután nem csoda, hogy várni kell 2-3 órát mire sorra kerülsz, és csak 2-3an voltak előtted...Velünk megtörtént, hogy már bejutottunk a rendelőbe, amikor csörgött a telefonja, hogy mennie kéne az osztályra és egy óra múlva jött vissza, addig semmi, áll minden.
Ekkor eszünkbe villant, hogy az egyik - amúgy nőgyógyász - , szlovák csoporttársam azt mesélte, hogy nyugodtan higgyjem el, hogy ez ám nem véletlenül van így, ugyanis a biztosítóknak egész Európában (aki nem hiszi, annak ajánlom figyelmébe az alábbi blogot a dán egészségügyről, amiről azért köztudott, hogy az élvonalban van http://hataratkelo.blog.hu/2013/11/22/eletemben_eloszor_otthon#more5648612) egyszerűen nem érdekük, hogy megfelelő számú orvossal szerződjenek le, hiszen akkor sokkal nagyobb lenne a rendszer áteresztő képessége, és sokkal többe kerülne. Ezért van aztán az a paradox helyzet, hogy bár 10szeres az orvosira a túljelentkezés, mégis mindenhol orvoshiány van.

Ez a tétel nem igaz a magánpraxisokra, ahol viszont itt is, mint mindenhol, minden gördülékenyen megy, van időpont, flottul megy minden, csak hát plusz pénzbe kerül, amiről itt igaz, hogy egy részét visszatéríti a biztosító, bár azért erről még óvatosan nyilatkozok, egyelőre itt még nem tartunk.

Legfelül jön a kórház: ez is ismerős helyzet, hogy berendelnek hajnalra, aztán csak délbe kerülsz sorra a műtétre, a kaja ugyanolyan gáz, viszont a kórházak sokkal ápoltabbak, rendezettebbek, orvos-nővér sokkal kedvesebb veled.

Összességében, ami pozitív: jobban emberszámba v. partnerszámba vesznek, az orvos kezet fog a betegével az esetek jó részében, a körülmények sokkal kellemesebbek, ha már várakozni is kell, mégis otthonosabb várótermekben, nincs v. legalábbis nem találkoztam a hálapénz dologgal.
Ami ugyanolyan: ORVOSHIÁNY és az ezzel járó várakozási idő.Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen


Flickr

Labels

adventi vásár (1) ádventi vásár (3) álláskeresés (3) Alte Donau (4) amazon (1) Anmeldebescheinigung (1) barátság (4) Bécs (2) bécsi étterem (1) bécsi fotók (7) bécsi kávéházak (4) bécsi mozik (2) Böjte Csaba (1) Bramberg am Wildkogel (1) bűnőzés (1) Burgtheater (1) cég (1) Colmar (1) családfakutatás (1) Da Capo Wien (1) DACH régió (1) Deutsch Perfekt (1) Donauinselfest (1) döntés (1) egy év (1) érzelmek (1) étterem (1) évkezdet (1) fotók (1) Freyung (1) Grinzing (1) Hallstatt (1) havazás (1) heiligenkreuz (1) hétvége (1) Hofburg (1) húsvét (2) IKI (1) Informatikai álláspiac (1) kábellopás (1) Kahlenberg (1) Karácsony (2) kastély (1) katasztrófa (1) képek (1) képeslap (1) kerékpárutak (1) kirándulás (3) kreatív (3) külföldi vélemény Pestről (1) lakás (1) Laxenburg (1) Leopoldsberg (1) levéltár (1) MA 35 (1) maradunk (1) Maria Theresia Platz (1) Mariazell (1) MÁV (2) mayerling (1) MINGO (1) mosókonyha (1) mozi (1) München (5) München in Motion (1) negatívumok (1) nyelviskola (3) nyelvrokonság (1) nyelvtanulás (5) nyelvvizsga (1) Opera (2) ORF (1) összegzés (1) osztrák világörökség (1) pozitívumok (1) Práter (3) program (1) Radio Niederösterreich (1) Railjet (1) Rathaus (1) recept (1) SAP piac (1) Schönbrunn (1) Schweizerhaus (1) Semmeringer Bahn (1) síelés (1) Spiele der Stadt (1) Spittelberg (1) strand (2) szánkópálya (2) szemétlerakó (1) templom (1) tűzijáték (1) újság (1) vállalkozás (2) vásár (1) vegyes (2) videóajánló (1) Vienna Time Travel (1) Volkstheater (1) vonatjegy (1) Wachau (1) Wien Museum (1)

Dieses Blog durchsuchen

Gesamtzahl der Seitenaufrufe