Recent News

Daisypath Vacation tickers

Mittwoch, 20. März 2013

Álláslehetőségek informatikusoknak Ausztriában, Németországban és Svájcban - ahogy mi látjuk

Gondoltam ideje lenne összegezni az elmúlt másfél évünk álláskeresési tapasztalatait az említett országokban, városokra lebontva különösen Münchenben, Bécsben, Zürichben, Baselben és Genfben.

Ismerve az otthoni informatikai helyzetet férjem úgy döntött, hogy külföldön keres munkát. Eleinte gond nélkül ment a dolog és az első állást Baselben gond nélkül, csont nélkül megkapta - igaz egy indai cégnél. A problémák akkor kezdődtek, amikor az adott munkahelyet - nem lévén ott sok értelmes munka - le akarta cserélni. A tapasztalatunk innen kezdődnek, tavaly augusztusában. Férjemnek 15 + év tapasztalata van az informatikában, annak egy ágában (SAP) dolgozik szinte kezdetek óta, és soha életében eddig nem keresett állást, mert mindig őt keresték meg a munkával.

Az utóbbi időben az történt, hogy egyszerűen megszűnt az a piac (nagy fekete döglött lóra hasonlít), amin eddig dolgozott és a megmaradt koncokért küzdenek (ölik egymást) a még benne levő szereplők. Konkrétan Bécsben kb. 0 v. max. 2 állás van meghirdetve az adott szegmensben. Szerintem ez mindent elmond a dologról. Münchenben ugyan van pár állás meghirdetve kb. másfél év óta folyamatosan (ugyanazok a cégek ugyanazokat az állásokat hirdetik évek óta szünet nélkül), de munka mögötte ott sincs ill. olyan állást tud csak az ember találni, ami

- magas utazási hajlandósággal jár, konkrétan arról van szó, hogy a kedves munkavállalót felveszik ugyan Bécsbe de rögtön kezdhet is Hamburgban, és ott is kell maradnia fél évig, aztán, hogy utána hova kell mennie arról nem esik szó. Ill. másik variáció, hogy felveszik Münchenbe, aztán egyik héten Hamburg, másik héten Berlin stb. Ez persze nagyon jó lehet egy 20évesnek, hiszen családja nincs, viszont kalandnak jó, de semmi értelme egy családos ember számára.

- kifejezetten kezdőket, alacsony bérrel keresnek, ami kb. max. havi bruttó 2 ezer eurót jelent, így egy tapasztalt embernek esélye sincs. Több olyan volt, ahol oda is írták, hogy 22-28 év közöttieket keresnek v. pedig pályakezdőket várnak. Ha az embernek nincs szerencséje, akkor ezt csak az állásinterjúk után közlik veled. Volt olyan esetünk, hogy a 2. interjú után úgy váltak el, hogy ajánlatot fognak tenni, erre pár nap múlva kisütötték, hogy inkább egy juniort vennének fel.

- többi ilyen állás esetén az embert alapjáraton behívják, aztán az interjún kiderül, hogy hát igazából nem nagyon van munka stb. Volt olyan eset, hogy behívták interjúra, aztán ott kb. az első 10 percben elhangzott, hogy hát most nem nagyon tudnak munkát ajánlani, de azért behívták, mert hátha lesz nekik valami fél év múlva, 1 év múlva, és akkor lesz miből válogatniuk:) De volt több olyan is Münchenben, hogy interjú után az adott manager saját autójában elvitte a férjemet az állomásra, aztán pár nap múlva mondták, hogy nem tudnak neki mit ajánlani.

- munkaközvetítőn keresztüli, ez teljességgel felejtős, nincs náluk semmi olyan, ami tényleges cégnél tényleges munka, volt olyan közvetítő, aki közölte, hogy nála most nincs munka, hanem egy adott cégnél majd elmegy nyugdíjba egy kolléga 2 év múlva, és most kezdik kiválogatni a jelölteket, akik majd 2 év múlva munkába állhatnak:)
Legújabb trükkje az állásközvetítőknek, hogy olyan cégnevet választanak, amiből első ránézésre az ember azt gondolja, hogy rendes informatikai cég, és csak miután jobban megnézi, jön rá, hogy ez is csak egy közvetítő....

Gondoltuk megpróbáljuk az informatika más területét is, ill. azokat amikben férjemnek szintén van tapasztalata de nem kifejezetten az amit eddig csinált, de határterület. Ennek alapján az is elmondható, hogy a helyzet itt is ugyanaz.
Konklúzió: az informatikai piac a D-A-CH-ban kipukkant és innentől már csak a fiatal, pályakezdőknek van esélyük, addig amíg tapasztaltabbak lesznek, de ez is csak hipotézis, mert ezen a téren nincs tapasztalatunk. Nekik is csak azért mert olcsóbban lehet alkalmazni őket, mint az öregebb, nagyobb tudással rendelkező rókákat:) Szinte az összes fejlesztést, üzemeltetést - költséghatékonyság címén  - elhordták a cégek Ázsiába munkahelyek százait szüntetve meg Európában, még a minőség romlása árán is. Megáll-e ez a folyamat, nem tudhatjuk, ami Európa számára létkérdés lenne az már lassan nem csak a folyamat megállítása, hanem egyenesen a visszafordítása.

Még a napokban is találtunk olyan cikket az interneten, ami arról ír, hogy Németországban minden informatikusra 3,7 állás jut, csak az a baj, hogy ezt sehol nem láttuk. Azt, hogy az ebben a cikkben szereplő állítás mennyire nem igaz, igazolja a kommentelők véleménye is.

Ha van köztetek, akinek hasonló, más v. épp ellenkező tapasztalata van, írjátok meg a kommentben, nagyon kíváncsi lennék a ti véleményetekre, ill. tapasztalatotokra.







8 Kommentare:

  1. Nem lehet/ett egyszerű.
    Végül a férjed maradt az eredeti helyen?

    AntwortenLöschen
  2. Ha küldesz egy mail címet küldök rá valamit, bár fogalmam sincs ez mennyire jó nektek. :-)

    AntwortenLöschen
  3. szia Nikol! oksi mindjárt, köszi:)

    AntwortenLöschen
  4. Szia!

    Ne haragudj, de a témába vágóan szeretnék információt szerezni! Én pályakezdő informatikus vagyok és szeretnék külföldön próbálkozni pontosan az adott országokban ahol a kedves férjed is.

    Tudnál nekem segíteni abban, hogy ő hogyan kezdte el ezt az egészet? Hogy jelentkezett? Kivel vette fel a kapcsolatot? Nem nagyon vagyok képben, hogy hogyan is kellene elindulnom!

    Nagyon megköszönném a segítséged!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. szia!

      hát nem túl bonyolult ez a része, van egy pár állásportál, ott kell kinézni az állást, rákeresel az adott területre, aztán a németül megírt önéletrajzot szépen elküldeni a hirdetésben megadott e-mailcímre, majd várni:) Ha van kedved írhatsz kísérőlevelet is, szerintünk fölösleges. Az e-mailbe írhatsz pár szót legfeljebb, azon kívül, hogy mire jelentkezel és hol találtad a hirdetést. Ha szerencséd van, felhívnak, ha nincs akkor kapsz egy nemleges választ.
      A portálok:
      Ausztria:
      - www.karriere.at
      - http://at.indeed.com/
      - http://www.ams.at/

      NÉmetország:
      - www.indeed.de
      - www.opportuno.de
      - jobs.monster.de
      - www.itjobboard.de
      - http://jobboerse.arbeitsagentur.de/

      Viel Glück!

      Löschen
    2. ...értelek...Én voltam olyan balga, hogy angol nyelvű CV-t küldtem. véleményed szerint ez lehetett a gyenge pontja az én jelentkezésemnek?

      az a baj, hogy a német nyelvet már régen nem használtam, viszont az angolt napi szinten szóban írásban egyaránt és az jól is megy. Véleményed szerint német nyelvtudás híján, angolul is tudnék pozíciót találni?

      illetve utólag is köszönöm a segítséged! nagy örömmel tölt el hogy tapasztalt személlyel tudtam beszélni ez ügyben! :)

      Löschen
    3. angolul kb. 0
      amúgy se feltétlen sok, csak nagyon minimális az a kör, amiben még vesznek fel embereket az informatikában és csak olcsó bérre...szinte mindenre van már több száz jelentkező. Szóval, így azért valószínűsíthető, hogy német nélkül semmi esély.
      de nem akarlak rémisztgetni, mert csodák vannak, nekünk más a tapasztalatunk...sajna.
      ha ennyire angolos vagy, akkor irány Anglia, hátha...

      Löschen
  5. ...rendben...így már teljesen tiszta!!! Nagyon szépen köszönöm neked, hogy segítettél kicsit képbe kerülni a lehetőségekkel kapcsolatban!

    Minden jót kívánok nektek! Azért reménykedem, hogy összeáll nálatok is a képlet és megtaláljátok azt amit kerestek!

    Üdvözlettel: Gergő

    AntwortenLöschen


Flickr

Labels

adventi vásár (1) ádventi vásár (3) álláskeresés (3) Alte Donau (4) amazon (1) Anmeldebescheinigung (1) barátság (4) Bécs (2) bécsi étterem (1) bécsi fotók (7) bécsi kávéházak (4) bécsi mozik (2) Böjte Csaba (1) Bramberg am Wildkogel (1) bűnőzés (1) Burgtheater (1) cég (1) Colmar (1) családfakutatás (1) Da Capo Wien (1) DACH régió (1) Deutsch Perfekt (1) Donauinselfest (1) döntés (1) egy év (1) érzelmek (1) étterem (1) évkezdet (1) fotók (1) Freyung (1) Grinzing (1) Hallstatt (1) havazás (1) heiligenkreuz (1) hétvége (1) Hofburg (1) húsvét (2) IKI (1) Informatikai álláspiac (1) kábellopás (1) Kahlenberg (1) Karácsony (2) kastély (1) katasztrófa (1) képek (1) képeslap (1) kerékpárutak (1) kirándulás (3) kreatív (3) külföldi vélemény Pestről (1) lakás (1) Laxenburg (1) Leopoldsberg (1) levéltár (1) MA 35 (1) maradunk (1) Maria Theresia Platz (1) Mariazell (1) MÁV (2) mayerling (1) MINGO (1) mosókonyha (1) mozi (1) München (5) München in Motion (1) negatívumok (1) nyelviskola (3) nyelvrokonság (1) nyelvtanulás (5) nyelvvizsga (1) Opera (2) ORF (1) összegzés (1) osztrák világörökség (1) pozitívumok (1) Práter (3) program (1) Radio Niederösterreich (1) Railjet (1) Rathaus (1) recept (1) SAP piac (1) Schönbrunn (1) Schweizerhaus (1) Semmeringer Bahn (1) síelés (1) Spiele der Stadt (1) Spittelberg (1) strand (2) szánkópálya (2) szemétlerakó (1) templom (1) tűzijáték (1) újság (1) vállalkozás (2) vásár (1) vegyes (2) videóajánló (1) Vienna Time Travel (1) Volkstheater (1) vonatjegy (1) Wachau (1) Wien Museum (1)

Dieses Blog durchsuchen

Gesamtzahl der Seitenaufrufe