Recent News

Daisypath Vacation tickers

Sonntag, 3. März 2013

Bécsi kávéházak nyomában

Ma délutánra az iskolával egy séta volt betervezve, azt ígérték, hogy a tanárnő megmutatja az ismertebb kávéházakat és beszél a történetükről. Összesen csak 3-an mentünk és a tanárnő, valószínűleg azért is, mert hónap vége-eleje volt, és sokan, akik egy hónapra jöttek, azok a kurzus végeztével hazamentek (mint nekem is legalább 2 osztálytársam).

Túl sok információval nem lettem gazdagabb, végülis a dolog lényege abban merült nagyjából ki, hogy miután kivülről megnéztünk egy-két kávézót, beültünk a Café Centralba italozni.
De ami elhangzott és érdekesebb az a következő:

- a bécsiek úgy tudják, hogy a kávét a török megszállás alatt (nem tévedés valóban így hangzott el, köszönjük, hogy azonosulnak velünk, és nem kell rögtön megsértődni, ha az egész volt Habsburg Birodalmat Ausztriának gondolják, sajnos elfelejtettem hol lehet enni a legjobb gulyást, pedig elhangzott:)))) ismerték meg és mikor sikerült őket kizsuppolniuk, akkor jöttek létre az első bécsi kávéházak.

- A Cafe Sacherben fejlesztették ki a Sacher tortát, de állítólag manapság nem olyan jó ott a torta, mint a többi helyen.

- A kávézók a költök, írók, művészek, civilek találkozóhelye volt és még manapság is szeretnek a bécsiek akár órákat a kávéházban tölteni olvasgatva, gondolkozva

- A Starbucks-ban csak kávéízű valamit árulnak, úgyhogy a bécsiek inkább a kávéházba mennek ha kávét akarnak inni, ahol kb. 1 tucat vagy még több faja kávé közül választhatnak.

Megnéztük kivülről a Café Sachert, Café Nikolt (ez arról híres hogy ciccák vannak a kávézóban), a Café Diglast, Café Alt Wient, Café Hawelkat és a Café Centralt, tehát azért nem vittük túlzásba, és mivel több helyre be se néztünk, így a fotók egy része nem az enyém.

Mivel tudtam már egy ideje, hogy lesz ez a séta, így előtte utánajártam a témának (előbújt belőlem a történész, hiába) és annak is, hogy voltak-e és vannak-e Bp-en is hasonló kávéházak és meglepetéssel (?) olvastam, hogy igen voltak. Az meg tényleg meglepett, hogy a millenium évében 600 kávézó volt Budapesten és persze mind egytől egyig elválaszthatatlan volt a bécsi kávéházaktól. Erről egy nagyon jó, informatív cikk az alábbi:
A cikk lényege az alábbi : "Az épületek azonos belmagassága, hasonló külső- és belsőépítészeti térkezelése révén s nem mellékesen a kávéházi enteriőrök és a tárgykultúra közelsége miatt az egykorú fényképfelvételek mai szemlélője első látásra meg sem képes állapítani, vajon melyik Duna-parti fővárosban jár. Mintha ama híres óriástükrökben a másik város kávéháza fénylett volna."
(...) "Nem kevesebbet jelentett ez, mint hogy a – történetileg elsősorban és kétségkívül – bécsi mintákat követő s jórészt épp az itt tárgyalt korszakban kiépült nagykávéházak hálózata kulturális értelemben még további két évtizedre felrajzolta a Monarchia egykori határait Európa térképére."

Azt tudjuk, hogy a budapesti kávéházak sorsa mi lett..., szerencsére a rendszerváltozás után a Ferenciek terén a Centrál kávézó újra működik, mint ahogy a New York kávéház is, mindkettő tagadhatatlanul idézi azt a kort, amiben építették, és egyszeri látogatásra mindenkinek ajánlanám.
Ha meg valakit még jobban érdekelnek a régi pesti kávéházak, annak ajánlanám a Kávéforrás c. könyvet Balla Vilmostól.

Café Diglas
www.agefotostock.com

Café Alt Wien
www.stadtbekannt.at

Café Hawelka
Copyright: saját

Café Hawelka
Copyright: saját

Café Bräunerhof
Copyright: saját

Café Central
Copyright: saját

Copyright: saját

Copyright: saját





8 Kommentare:

  1. Imádom a kávéházakat, tervezek is nyitni egyet...;)
    Jó a poszt, még olvastam volna...

    AntwortenLöschen
  2. köszi, hát olvasd el a cikket, szerintem nagyon jó.
    mivel nem volt túl informatív a túra, így csak azt tudtam volna én is idézni többet v. a másik könyvből.
    szerintem is jó ötlet ha nyitsz egyet, Fro-ban is jól mennek, bár persze a bécsiek leszólják a francia kávézót, hogy ott nincs akkora választék kávéban::)))))

    AntwortenLöschen
  3. ;)
    Ez is helyfüggő...van, ahol tényleg kevés a választék...
    Ám a legtöbb hely szuper!
    Az enyém teázós-kávézós találkozóhely lesz...:)
    Még érlelődik bennem és várom, hogy Domi picit nagyobb legyen...:)

    Mindjárt elolvasom a cikket is...hmmm...imádom a finom kávét!
    Egy picit úgy vagyok vele, mint Gombóc Artúr a csokival...mindet megkóstolom...ám ha rossz, én nem iszom meg:)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. én inkább teázni szeretek, úgyhogy a kávézóban is teát szoktam inni, a hangulatát szeretem. nekem a francia kávézók is bejönnek, de valóban valamiben másabb az osztrák-magyar. Szóval nekem duplán bejönne a teázós-kávézós hely:))

      szerintem is olvasd el, igaz a régi pesti kávézókról szólnak de szerintem nagyon értelmes cikk.
      majd ha elolvastam a kávéforrást esetleg írok még egy blogbejegyzést, meg hátha addigra több kávézót is kipróbálok itt.

      Löschen
    2. Ok, várom! Persze, hogy más...de én imádom az osztrák hangulatot is...nem hiába, a Habsburgok örökségei...vágyom oda néha...Most olvasok egy könyvet Mária Antóniáról...szenzációs érzés ismét Schönbrunnban lenni...

      Ha megnyílik az én kávézóm/teázóm, vendégeim vagytok egy jó kis teadélutánra...:)

      Löschen
    3. akkor feltétlenül szóljál ha megnyitottad a kávézódat:) aztán megyünk:)

      óó hát én meg a francia hangulatot imádom, Párizs, Provence mindent ami francia.
      Bécs is jó, én mindig azt látom Bécsben, és egyre jobban, ami Pest is lehetne v. ami Pest volt, mert hiszen Pest is Habsburg - MOnarhiabeli örökség, csak azóta lepukkant. :( gondoltam is egy bejegyzésen hogy Bécs-Budapest mint 2 ikerváros, csak még nem állt össze

      Löschen
  4. Feltétlenül!
    Szólok, ha nyitunk...még várni kell, de a jó dolgokhoz idő kell...:)
    Ám, ha erre jártok, van egy vendégszobánk..;)
    Várom az ikerváros posztodat is.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. óóó, vigyázz mert imádunk Fro-ba járni:)))
      hát itt sajnos nincs vendégszobánk, de majd lesz másként is - később.
      oksi majd igyekszem, mindkettő olyan hogy előbb kis kutatómunkát igényel:)

      Löschen


Flickr

Labels

adventi vásár (1) ádventi vásár (3) álláskeresés (3) Alte Donau (4) amazon (1) Anmeldebescheinigung (1) barátság (4) Bécs (2) bécsi étterem (1) bécsi fotók (7) bécsi kávéházak (4) bécsi mozik (2) Böjte Csaba (1) Bramberg am Wildkogel (1) bűnőzés (1) Burgtheater (1) cég (1) Colmar (1) családfakutatás (1) Da Capo Wien (1) DACH régió (1) Deutsch Perfekt (1) Donauinselfest (1) döntés (1) egy év (1) érzelmek (1) étterem (1) évkezdet (1) fotók (1) Freyung (1) Grinzing (1) Hallstatt (1) havazás (1) heiligenkreuz (1) hétvége (1) Hofburg (1) húsvét (2) IKI (1) Informatikai álláspiac (1) kábellopás (1) Kahlenberg (1) Karácsony (2) kastély (1) katasztrófa (1) képek (1) képeslap (1) kerékpárutak (1) kirándulás (3) kreatív (3) külföldi vélemény Pestről (1) lakás (1) Laxenburg (1) Leopoldsberg (1) levéltár (1) MA 35 (1) maradunk (1) Maria Theresia Platz (1) Mariazell (1) MÁV (2) mayerling (1) MINGO (1) mosókonyha (1) mozi (1) München (5) München in Motion (1) negatívumok (1) nyelviskola (3) nyelvrokonság (1) nyelvtanulás (5) nyelvvizsga (1) Opera (2) ORF (1) összegzés (1) osztrák világörökség (1) pozitívumok (1) Práter (3) program (1) Radio Niederösterreich (1) Railjet (1) Rathaus (1) recept (1) SAP piac (1) Schönbrunn (1) Schweizerhaus (1) Semmeringer Bahn (1) síelés (1) Spiele der Stadt (1) Spittelberg (1) strand (2) szánkópálya (2) szemétlerakó (1) templom (1) tűzijáték (1) újság (1) vállalkozás (2) vásár (1) vegyes (2) videóajánló (1) Vienna Time Travel (1) Volkstheater (1) vonatjegy (1) Wachau (1) Wien Museum (1)

Dieses Blog durchsuchen

Gesamtzahl der Seitenaufrufe