Recent News

Daisypath Vacation tickers

Donnerstag, 5. Dezember 2013

Gasztronómiai meglepetések a Julius Meinl-ben

Ha valaki így Bécsben jár, akkor kajabeszerzésben rögtön a Naschmarktra gondol, csomó ember egyszerűen meg van bolondulva érte. Ami engem illet a kezdetektől nem hatott meg, és ez a későbbiekben sem változott, annak ellenére, hogy pl. halat ott tudok csak igazán beszerezni, még más forrást nem találtam. Közben helyiek mesélték nekem, hogy ez az anomália azért van, mert régen még sokkal nagyobb volt a piac maga, aztán pár éve megváltoztatták és több helyet engedtek a vendéglőknek, ami által viszont a zöldéges rész beszűkült.

De letérve a Naschmartkról, nemrég hallottam egy lelkes ismerősünktől, aki sose lakott itt, de ha erre jár, mindenféle finomsággal távozik, hogy a Grabenen levő Julius Meinl-ben ill. a Merkurben a Hoher Martk-on mindenféle különlegességeket lehet kapni, meg amúgy is hatalmas a választék. Sokáig nem éltem vele, de aztán kedvet kaptam a megtekintéséhez.

A Julius Meinlről szólva, nem sokkal a Kiegyezés előtt alapították Bécsben, és eleinte csak kávét árult, logója egy fekete arcbőrű gyerek piros sapkával.
Aztán a Monarchiában a maga ágában vezető szerepet töltött be, és ezt az első világháború után is megőrizte. Európaszerte 1000 filiája volt, és ekkor már egyéb élelmiszereket is árult, átlag feletti minőségben.
A 2. világháború után csak az osztrák filiái maradtak meg, 2000-es éve közepén meg kivonult az élelmiszerkereskedelemből, és csak a Grabenen levő boltot hagyta meg. Azóta csak a kávéüzletekre és gyártásra koncentrál.

Gyár Ottakringben

Jelenlegi bolt a Grabenen

A Grabenen levő bolt 2 emeletes és a bolt közepén van egy panorámalift, ettől egy kicsit bonyolult a tájékozódás, de csak elsőre, utána az ember rájön, hogy a lift körül van berendezve a bolt. Az első emeleten van a zöldség, tejtermék és a csokoládé. Már belépéskor az ember rosszul lesz a sok csokoládé látványától, van itt mindenféle csoki, német, osztrák, svájci, francia és egészen finom belga csokoládék is, minden ízesítésben. Ezenkívül keksz, lekvár, bármi. A külföldi termékeknél mind feltűntetve, hogy melyik országból származnak.
A zöldséges részében vannak a hagyományos zöldségek, gyümölcsök, meg sok-sok egzotikus, amiket még sose ettem, így most se kívántam meg persze. Lehet kapni olyan gesztenyét is, ami meg van főzve, pucolva, és úgy van zacskóba zárva. Az emeleten van a tea- és kávé részleg, olyan kávékkal, amik venezuelából és egyéb messzi tájakról származnak, sőt van olyan kávé is, ami izesített mint a kávéházakban, de mindegyik kávészemes, tehát darálógép nélkül nem sokra megy vele az ember. Teában is van sok különlegesség, a Meinl saját márkás teái is nagyon finomak.
Aztán van kakaópor ezerféle, sőt olyan is, ami mondjuk vanilliával ízesített.


Találtam egy egész kupacnyi liba és kacsamájat, francia és magyar, mind volt. Ugyanúgy több sornyi választék kaviárból, és az igaziból is, persze ha az embernek van ezekre pénze...

Többféle ravioli van, amit ott helyben készítettek (gyúrtak), és kilóra adják, tehát teljesen friss. Ettem kecskesajtos ízesítésűt is, a péksége első rangú, finom, ropogos kenyereket árulnak. Legutóbb beleválasztottam egy szárított paradicsomos baguette-be, kissé ijesztően hangzik, de jó ízű volt:)))
Aztán persze sok olyan van, amivel fogalmam sincs mit lehet kezdeni, csokikrémek, pisztáciakrémek, gesztenyepüré natúr, ízesített, ez meg az. Tehát igazából minden van, ami kellhet a sütéshez és főzéshez, de nem kell mindennap. Vagyis szerintem ez a bolt arra jó, hogy ha van valami recept, amihez az embernek különlegesebb alkotóelem kell, vagy alkalmanként, ha valami újra, másra vágyik, de semmiképp se a napi bevásárláshoz. Amire még nagyon alkalmas, az az ajándékvásárlás, hiszen szinte bármit veszünk, az biztos hogy nyerő lesz a megajándékozottnál, mert nem kap olyat a sarki boltban.

A Merkur is hasonló akar lenni, ott is több emelet van, középen lifttel, és próbál a választékon variálni, de én még nem látom, hogy annyira nagy választéka lenne mint a Meinl-nek, de lehet csak azért mert a Meinl-ben voltam elsőnek, és onnan már nem volt akkora durranás. Mindenesetre van ez is, a tészta- és a sajtválasztéka ahogy néztem igen hatalmas, sok olasz tészta van, színes, fodros, bármilyen, meg sajt és sajt.
50 féle só például a legkülönbözőbb területekről.ez mind csak só....
Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen


Flickr

Labels

adventi vásár (1) ádventi vásár (3) álláskeresés (3) Alte Donau (4) amazon (1) Anmeldebescheinigung (1) barátság (4) Bécs (2) bécsi étterem (1) bécsi fotók (7) bécsi kávéházak (4) bécsi mozik (2) Böjte Csaba (1) Bramberg am Wildkogel (1) bűnőzés (1) Burgtheater (1) cég (1) Colmar (1) családfakutatás (1) Da Capo Wien (1) DACH régió (1) Deutsch Perfekt (1) Donauinselfest (1) döntés (1) egy év (1) érzelmek (1) étterem (1) évkezdet (1) fotók (1) Freyung (1) Grinzing (1) Hallstatt (1) havazás (1) heiligenkreuz (1) hétvége (1) Hofburg (1) húsvét (2) IKI (1) Informatikai álláspiac (1) kábellopás (1) Kahlenberg (1) Karácsony (2) kastély (1) katasztrófa (1) képek (1) képeslap (1) kerékpárutak (1) kirándulás (3) kreatív (3) külföldi vélemény Pestről (1) lakás (1) Laxenburg (1) Leopoldsberg (1) levéltár (1) MA 35 (1) maradunk (1) Maria Theresia Platz (1) Mariazell (1) MÁV (2) mayerling (1) MINGO (1) mosókonyha (1) mozi (1) München (5) München in Motion (1) negatívumok (1) nyelviskola (3) nyelvrokonság (1) nyelvtanulás (5) nyelvvizsga (1) Opera (2) ORF (1) összegzés (1) osztrák világörökség (1) pozitívumok (1) Práter (3) program (1) Radio Niederösterreich (1) Railjet (1) Rathaus (1) recept (1) SAP piac (1) Schönbrunn (1) Schweizerhaus (1) Semmeringer Bahn (1) síelés (1) Spiele der Stadt (1) Spittelberg (1) strand (2) szánkópálya (2) szemétlerakó (1) templom (1) tűzijáték (1) újság (1) vállalkozás (2) vásár (1) vegyes (2) videóajánló (1) Vienna Time Travel (1) Volkstheater (1) vonatjegy (1) Wachau (1) Wien Museum (1)

Dieses Blog durchsuchen

Gesamtzahl der Seitenaufrufe