Recent News

Daisypath Vacation tickers

Samstag, 28. Juni 2014

Mi lenne ha nem lett volna 1 világháború - alternatív történelem osztrák szemmel

A Wiener Zeitungban volt egy vicces újságcikk arról, hogyan képzeli az író, mi lett volna ha nincs 1 világháború, mivel jópofa, így gondoltam megosztom itt is - lefordítva

Tehát:
1914: Egy megbukott merénylet az osztrák trónörökös ellen Szarajevóban. A hadsereg követeli a csapást Szerbia ellen, azonban a császár nem járul hozzá.

1917: A Német Császárságban forradalom tör ki.

1918: Oroszországban megbukik egy bolsevik puccskísérlet. A vezetőket, Lenint, Sztálin és Trockijt a Téli Palotában a cári család szeme láttára kivégzik.

1919: Németországban győz a forradalom, Karl Liebnecht miniszerelnök kikiálltja a Német Szocialista Uniót, tisztogatási hullám a közigazgatásban, a bíróságokon és a hadseregnél. Vilmos császár Német-Kelet-Afrikába menekül és ott megalapítja a Kilimandzsáró császárságot.

1921: I. Feren József meghalt, Ferenc Ferdinánd az új császár. A terve, hogy a dualista monarchiát alakítsák át egy " Ausztria Egyesült Államokra" Magyarországon felkelést vált ki. Elkezdődik az osztrák-magyar polgárháború, és ezzel a "véres húszas évek"

1922: Márciuos 27 Tőzsdekrach Londonban. A világgazdasági válság elmélyíti a szociális ellentéteket Európában. VIII. Edward alatt a kolóniákon történő felkelésekre válaszul kialakul egy rasszista ideológia (Rodesizmus, Cecil Rhodes után).  Bécsben elbukik egy merényletkísérlet Ferenc Ferdinánd ellen, a merénylőt, egy képeslapfestőt kivégeznek.

1925: Oroszország beavatkozik az osztrák polgálrháborúba és megszerzi Galiciát és Bukovinát. A bevonálus Csehországba és Morvaországba meghíusul a cseh nemzeti gárda merev ellenállásán. Ferenc Ferdinánd császár a cseheket Ausztria megmentőjének nevezi.

1927: Bécsben a szocialisták felvonulnak szolidarizálva a munkásokkal és a rendőrséggel. Ferenc Ferdiánd St. Pöltenbe menekül.

1928: Franciaországban meghíusul a Charles de Gaulle vezette Forradalmi Fegyveres Erők Mozgalma által szervezett puccskísérlet az 1921 óta regnáló autorista Petain tábornok ellen.

1929: A Német Szocialista Unióban megkezdődik a "vörös elnyomásnak" nevezett időszak Rosa Luxemburg alatt (A forradalom anyja)

1931: A görög partoknál olajat találnak, megkezdődik a görög olajboom.

1932: Felkelés az Oszmán Birodalomban. Az európai - zsidó értelmiségek vezetésével megalakul Damaskusban az arabok, a kurdok, az örmények és a zsidók Köztársasága. Az oszmán hadsereg képtelen az orosz támogatás ellenére is, az USA és a Német Unió által felfegyvezett felkelők felett felülkerekedni.

1934: A kanadai-amerikai határon törént incidens kirobbantja az óceániai háborút. VIII. Edward feloszlatja a parlamentet. Az utolsó ülésen Winston Churchill a király szemére veti, hogy az országot egy vér, verejték és könny fényjelezte korba vezeti.

1937: Abesszinia sikertelen elfoglalási kísérlete kirobbantja az olasz polgárháborút.

1939: A Krakkói Konferencia véget vet az osztrák-magyar polgárháborúnak: Magyarország Horvátországot elveszve önálló királyság lesz (uralkodó: I. Károly). Galicia mint szláv köztársaság önállóvá válik de orosz kontroll alatt. A horvátok a bosnyákokkal és a szerbekkel megalapítják a délszláv köztársaságot. (Miniszterelnök Gavrilo Princip). A megmaradt osztrák tartományok megalapítják az Egyesült Ausztriai Köztársaságot, az elnöki székhely Prágában, a Parlament Bécsben, kormány Triesztben, az alkotmánybíróság Ljubljanaban. Ferenc Ferdinánd leköszön, az első mininszterelnök Benes lesz.

1942: Az Oszmán Birodalom elismeri az arab népek birodalmát. A kurdok, örmények,  keresztények, arabok közötti feszültség a jeruzsálemi vérfürdőhöz vezetett. Menekülthullám Ciprusra, létrejön a Ciprusi köztársaság, mint minden üldözőtt menedékállama.

1943: A Pearl Harbourra ledobott bomba és az azt követő robbanás igazolja, hogy japán a nagy bomba birtokában van.

1945: A japán és a brit gazdaság összeomlása az óceániai háború befejezéséhez vezet. Belgium, Hollandia, Luxemburg német szatellitállamok lesznek. Írország és az összes brit koronagyarmat függetlenné válik.

1948: Első szabad választások az Osztrák Egyesüllt Köztársaságban: győztes a Karl Renner vezette szociáldemokrata munkások Pártja, 53 százalékkal

1956: Rosa Luxemburg meghal, utódja a 41 éves F.J Strauß volt védelmi miniszter. A szociális rendszer hanyatlása. Magyarországon az éhséglázadást leverik a királyi csapatok.

1960: Nixon lesz az USA elnöke, új választások az Osztrák Egyesült Köztársaságban, nyertes Alexander Dubcek a Demokrata Pártból.

1964: Terroristacsoportok bombatámadása Tirolban és Karintiában
1967: A "Fordulat" Európában. VIII. Edward meghal, unokahúga, II. Erzsébet Nagy-Brittaniát a "demokratikus nyitásba" vezeti. "Német Tavasz" Rudi Dutschke vezetésével a kommunista nomenklatúra ellen. Az olasz polgárháború vége: Olaszország két részre szakad:  demokratikus észak (Olasz Köztársaság), valamint a klerikus-autorita dél (Katolikus Birodalom) Tömeges menekültáradat Dél-Olaszországból Észak-Afrikába.

1968:  Első szabad választások Belgiumban, Hollandiában, Luxemburgban és Németországban 1917 óta. Áttörő sikert ér el a Willy Brandt vezette Német Demokratikus Párt.

1969: a 24 éves asztronauta, Franz Beckenbauer az első ember a holdon.

1974: A Jörg Haider vezette radikális jobboldali csoport elrabolja a gyáros Walter Palmerst.

1982: Oroszország meghíúsult bevonulása Afganisztánba elvezetett a cári rendszer összeomlásához. Lengyelorszárszág egyesül a Galiciai Szláv Köztársasággal és független lesz, 1930 óta először. Miniszerelnök K. Wojtyla.

1984: Forradalom Dél-Afrikában az apartheidrezsim ellen, új kormányfő Steven Biko.
Osztrák minta alapján egyesül az Osztrák Egyesült Köztársaság, Németország és Lengyelország Európai Egyesült Államok néven. Franciaország 1989-ban, Spanyolország és Portugália 1990-ben, a Dél-Szláv Unió 1992-ben, az Olasz Köztársaság, a Beneluxállamok és Görögország 1998-ban csatlakoznak. Nagy-Britannia 1990-ben elutasítja a belépést.

2000: Svájc háborút indít Új-Zéland ellen.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen


Flickr

Labels

adventi vásár (1) ádventi vásár (3) álláskeresés (3) Alte Donau (4) amazon (1) Anmeldebescheinigung (1) barátság (4) Bécs (2) bécsi étterem (1) bécsi fotók (7) bécsi kávéházak (4) bécsi mozik (2) Böjte Csaba (1) Bramberg am Wildkogel (1) bűnőzés (1) Burgtheater (1) cég (1) Colmar (1) családfakutatás (1) Da Capo Wien (1) DACH régió (1) Deutsch Perfekt (1) Donauinselfest (1) döntés (1) egy év (1) érzelmek (1) étterem (1) évkezdet (1) fotók (1) Freyung (1) Grinzing (1) Hallstatt (1) havazás (1) heiligenkreuz (1) hétvége (1) Hofburg (1) húsvét (2) IKI (1) Informatikai álláspiac (1) kábellopás (1) Kahlenberg (1) Karácsony (2) kastély (1) katasztrófa (1) képek (1) képeslap (1) kerékpárutak (1) kirándulás (3) kreatív (3) külföldi vélemény Pestről (1) lakás (1) Laxenburg (1) Leopoldsberg (1) levéltár (1) MA 35 (1) maradunk (1) Maria Theresia Platz (1) Mariazell (1) MÁV (2) mayerling (1) MINGO (1) mosókonyha (1) mozi (1) München (5) München in Motion (1) negatívumok (1) nyelviskola (3) nyelvrokonság (1) nyelvtanulás (5) nyelvvizsga (1) Opera (2) ORF (1) összegzés (1) osztrák világörökség (1) pozitívumok (1) Práter (3) program (1) Radio Niederösterreich (1) Railjet (1) Rathaus (1) recept (1) SAP piac (1) Schönbrunn (1) Schweizerhaus (1) Semmeringer Bahn (1) síelés (1) Spiele der Stadt (1) Spittelberg (1) strand (2) szánkópálya (2) szemétlerakó (1) templom (1) tűzijáték (1) újság (1) vállalkozás (2) vásár (1) vegyes (2) videóajánló (1) Vienna Time Travel (1) Volkstheater (1) vonatjegy (1) Wachau (1) Wien Museum (1)

Dieses Blog durchsuchen

Gesamtzahl der Seitenaufrufe