Recent News

Daisypath Vacation tickers

Sonntag, 5. Mai 2013

Családfakutatási tudnivalók (módszertan) Magyarországon és a Habsburg Birodalom más országaiban.

Karine-nak ígértem, hogy írok egy bejegyzést a családfakutatásról. Mivel már 15 éve csinálom kb. így rengeteg tapasztalatom van benne, de még mindig van egy-két öreg róka pl. a családtörténet listán, akik nálam okosabbak, ügyesebbek, főleg, ami a régi írás kiolvasását jelenti. Hosszú lesz, és főleg módszertani, így akit nem érdekel túlzottan, az ne olvassa.

Első lépésként, amire szükség van, ha valaki az őseit szeretné megtalálni az egy konkrét születési hely és dátum. Ha ez a dátum 1895 után van, akkor az állami anyakönyvek között kell keresni, ha 1895 előtt, akkor az adott egyház által vezetett anyakönyvekben. Hála a folyamatos digitalizálásnak, ez már nem olyan bonyolult mint régen, mert nagyon sok minden online megtalálható. 
Mindkét adatbázist a mormonok készítették, és mindkettő hiányos még, ráadásul az egyházi része csak kereshető, és rengeteg elírás van benne, így nagy fantáziával lehet megkeresni sokszor az adott őst.
Mindkét típusú anyakönyv teljes egészében másolati példányban kutatható személyesen a MOL levéltár Lángliliom utcai kutatótermében. Azonban mielőtt odamennénk, pár nappal előtte, érdemes velük felvenni a kapcsolatot, és a szükséges mikrofilmeket kikérni, mert különben nem lesz előkészítve és úgy nem tudunk kutatni. Az, hogy az érintett évszám és hely melyik mikrofilmen van, azt ezen az oldalon lehet megnézni: http://193.224.149.8/adatbazisokol/adatbazis/mikrofilm-anyakonyvek
Beírjuk a települést és kiadja a hozzá tartozó összes mikrofilmet, az A...-val kezdődő számot kell megadni a MOL munkatársának, onnan tudják beazonosítani.

Tehát pl. ha van egy Szabó István nevű ősünk, akiről tudjuk hogy pl. 1875-ben született Székesfehérváron, akkor a székesfehérvári születési anyakönyveket kell elővennünk az 1875-ös évből. Szépen kikeressük az adott évet, és a születési anyakönyvnél rögtön megtaláltjuk az adott gyerek apja, anyja nevét. Mondjuk apa Szabó János, anya mondjuk Kikerics Magda. Érdemes az adott anyakönyvet ettől az időponttól hátra és előre 10-10 évvel átnézni, hogy születtek-e testvérek, és ebből képet kaphatunk arra is, hogy az adott család helyi származású volt-e v. netán csak az adott gyerek született ott. Ha ezt végignéztük és arra jutottunk, hogy odavalósiak, akkor elővesszük a házassági anyakönyveket és a legidősebb gyerek születési időpontjától kezdődőn visszafelé haladva elkezdjük keresni Szabó János és Kikerics Magda házasságát. Teszem azt szerencsénk van és megtaláljuk a házasságot 1870-ben, akkor kérdés, mi van a házassági bejegyzésben. Általában ez széles síkon mozog, a kor általában benne van, sok esetben a házasultak szülei neve is, és adott esetben a származási hely is, ami szintén paptól függő, hogy mennyire pontos bejegyzés (volt olyan esetem, ahol pontosan leírta a pap, hogy Morvaország melyik település, és olyan is, hogy csak annyi volt hogy Ausztria).
Ha itt megtudjuk a kort (mondjuk a példánk szerint Szabó János 25, Kikerics Magda 20 éves volt), és valószínűsíthető, hogy továbbra is az adott településen érdemes kutakodni, akkor újra elővesszük a születésit és most már Szabó János és Kikerics Magda születését keressük figyelembe véve a házasságkötéskor megadott kort (tehát 1870-ből kivonjuk a 25-öt ill. a 20-at). Mivel sok esetben ez a kor felfelé v. lefelé volt kerekítve, nem kell megijedni, ha 2-3 éves csúszás van az időben. Ha megvan a születés, akkor ugyanúgy megyünk tovább ahogy eddig.

Ideális esetben a fent leírtak alapján sikerrel járunk és végigvisszük a családot az 1600as évek végéig, tovább Mo-on nem lehet jutni (kiv. nemesi család) v. csak a régi Királyi Mo. területén, ugyanis, ahol a török volt, ott nem igen maradtak fenn, ha egyáltalán vezették, anyakönyvek.
Ha azonban valahol hiányos bejegyzés van, vagy egyszerűen "eltűnik" az adott család az adott településről, akkor baj van:)))) Ilyenkor jönnek a képbe az egyéb kisegítő iratok, adatbázisok.
Először érdemes megnézni az adott település halotti anyakönyveit, hátha ott haltak meg, és általában a halotti bejegyzésbe beírják szintén a származási helyet. Ha ez se vezet sikerre, akkor jó szolgálatot tehet a mormonok fent belinkelt adatbázisa ill. az összeírások:
Végső esetben érdemes átnézni az utolsó település körül levő falvak, városok anyakönyveit, hátha...
Ezenkívül persze még sok tucat lehetőség van, de alapjáraton ezeket érdemes tudni.
Alapvetően a legtöbb családnak van ilyen-olyan ága az egykori Habsburg Birodalom mindenféle területeiről, így további fontos digitalizált anyakönyvek helyei:
Csehország:

Forrás: http://www.genealogienetz.de/reg/SUD/images/crarch-gross.jpg

regionális levéltárak szerint bontva:
Brünn, Prága, Pilsen: http://actapublica.eu/

Szlovákia:

Ausztria:
A többi tartományról nincs információm

Horvátország, Szlovénia:
Nincs információm

Kifejezetten közös, a volt HB összes részére kiterjedő kutatási lehetőségek vannak a bécsi hadi levéltárban, itt őrzik pl. az I. vh-ban szolgált katonák iratait, nem kell személyesen elmenni hozzájuk, a magyar delegátus e-mailben is elérhető kiss.gabor@mail.militaria.hu. Nagyon segítőkészek, bár aki eddig itt dolgozott, már visszament Mo-ra, az új emberről nincs információm.









4 Kommentare:

  1. Milyen jó, hogy leírtad! Köszönöm!
    Megkeresem a nagypapám általi felmenőimet a héten, ha megtalálom őket, megírom neked.

    Te meddig tudtál visszamenni?

    Tegnap egy csodaszép helyen voltunk és hoztam neked képeslapokat! :) A héten küldök is egyet! :)

    AntwortenLöschen
  2. szia Karine!

    majd nagyjából összefoglalom ma v. holnap a családom publikus történetét és abból kiderül, hogy kb. meddig.

    Én is küldtem ma neked lapot:)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Szuper! :) Én is neked! :)

      Várom a publikus sztorit! :)

      Löschen
    2. kösziii.
      igyekszem, már elkezdtem, csak nem sikerült a végére jutnom

      Löschen


Flickr

Labels

adventi vásár (1) ádventi vásár (3) álláskeresés (3) Alte Donau (4) amazon (1) Anmeldebescheinigung (1) barátság (4) Bécs (2) bécsi étterem (1) bécsi fotók (7) bécsi kávéházak (4) bécsi mozik (2) Böjte Csaba (1) Bramberg am Wildkogel (1) bűnőzés (1) Burgtheater (1) cég (1) Colmar (1) családfakutatás (1) Da Capo Wien (1) DACH régió (1) Deutsch Perfekt (1) Donauinselfest (1) döntés (1) egy év (1) érzelmek (1) étterem (1) évkezdet (1) fotók (1) Freyung (1) Grinzing (1) Hallstatt (1) havazás (1) heiligenkreuz (1) hétvége (1) Hofburg (1) húsvét (2) IKI (1) Informatikai álláspiac (1) kábellopás (1) Kahlenberg (1) Karácsony (2) kastély (1) katasztrófa (1) képek (1) képeslap (1) kerékpárutak (1) kirándulás (3) kreatív (3) külföldi vélemény Pestről (1) lakás (1) Laxenburg (1) Leopoldsberg (1) levéltár (1) MA 35 (1) maradunk (1) Maria Theresia Platz (1) Mariazell (1) MÁV (2) mayerling (1) MINGO (1) mosókonyha (1) mozi (1) München (5) München in Motion (1) negatívumok (1) nyelviskola (3) nyelvrokonság (1) nyelvtanulás (5) nyelvvizsga (1) Opera (2) ORF (1) összegzés (1) osztrák világörökség (1) pozitívumok (1) Práter (3) program (1) Radio Niederösterreich (1) Railjet (1) Rathaus (1) recept (1) SAP piac (1) Schönbrunn (1) Schweizerhaus (1) Semmeringer Bahn (1) síelés (1) Spiele der Stadt (1) Spittelberg (1) strand (2) szánkópálya (2) szemétlerakó (1) templom (1) tűzijáték (1) újság (1) vállalkozás (2) vásár (1) vegyes (2) videóajánló (1) Vienna Time Travel (1) Volkstheater (1) vonatjegy (1) Wachau (1) Wien Museum (1)

Dieses Blog durchsuchen

Gesamtzahl der Seitenaufrufe