Recent News

Daisypath Vacation tickers

Mittwoch, 5. Juni 2013

Árvízvédelem Ausztriában - a Donauinsel szerepe

Mivel folyamatosan nagy az érdeklődés az árvízi helyzet iránt, és ráadásul már német órán is ezzel foglalkozunk, így kicsit jobban beleástam magam a védelmi rendszerbe, mivel az osztrákok vagy legalábbis az újságok, nagyon meg vannak elégedve vele, még akkor is, ha ennek ellenére is volt/van gondjuk, de állítólag 10ed akkora se, mintha nem lenne meg a védelmi rendszerük.
Itt Bécsnél a nagyobb bajt az Új-Duna ill. a Donauinsel hívatott megelőzni. 1954-ben volt Bécsben egy hatalmas árvíz, utána átgondolták az akkori árvízvédelmi helyzetet, és ennek alapján kialakítottak egy új Duna-ágat valamint a Donauinselt, ami több kilométer hosszan elterülő sziget.

Eredetileg volt a Duna, ez össze-vissza tekergett, mindenféle mellékággal a városban, többször volt áradás, ami elöntötte a mellette levő településeket, az egyik nagy áradás magát Lipótvárost is érintette, ekkor, már az 1700as években felmerült a Duna-szabályozásának a szükségessége. 

Fotó: http://www.wien.gv.at/bezirke/brigittenau/geschichte-kultur/geschichte/zeittafel.html

1848-ban
Fotó: http://www.wien.gv.at/bezirke/brigittenau

Erre később az 1800as években került elsőnek sor. Fogták és átszabályozták, hogy egyenesen és mellékágak nélkül menjen át a városon, a Duna bal partján egy széles árteret is kialakítva egyben.
Ekkor került levágásra a ma Alte Donaunak nevezett szakasz.

Szabályozott Duna "átadása" 1870-ben
Fotó: http://commons.wikimedia.org


Nem sokkal később kiderült azonban, hogy ez a szabályozás se elegendő ahhoz, hogy az árvízvédelem megfelelően biztosítva legyen. Az árvíz többször elmosta a folyó jobb partját.
Az új megoldás alapján az ártérben kialakítottak egy tehermentesítő ágat (Új-Duna-ág), és a tehermentesítő ág és a Duna közé felhúzták a Donauinselt, amit 21 kilométeres hosszával szabadidőparknak használnak.


Jelenlegi szabályozás
Fotó: http://www.ullisima.at

Ennek alapján itt nincs gond az árvízzel, a Duna magas, de még van helye. Épp ma tetőzött itt Bécsnél, voltunk kinn "katasztrófaturistáskodni", hát nem voltunk egyedül. Amúgy semmi  különös, Budapesten is kb. ez szokott lenni áradás esetén. Viszont rendkivül koszos, földes a Duna, nem is tudom, hogy lehet ebből Pesten ívóvizet csinálni. Persze megmondták a nagyokosok, hogy az áradás folyamán nem romlik a vízminősége, mert emelnek a klórszinten...Hát nem tudom, hogy az emelt klórmennyiség mondjuk mennyire szolgálja a valóságos ívóvíz minőséget...???

Jelenlegi árvízhelyzet Bécsnél:




Coyright: saját








2 Kommentare:

  1. Hello

    Érdeklődéssel olvastam a posztjaidat. :) Noha régebben vagyok itt mint Te számos olyan dologról írsz, amit én is felfedeztem már és hasznosnak tartok megemlíteni. Árvíz, Fesztivál, Deutsch Perfekt újság, Leopoldsberg stb.

    Szóval maradok továbbra is olvasód... :-)

    AntwortenLöschen
  2. szia! örülök neki, hogy érdekesnek találod, amit írok.

    AntwortenLöschen


Flickr

Labels

adventi vásár (1) ádventi vásár (3) álláskeresés (3) Alte Donau (4) amazon (1) Anmeldebescheinigung (1) barátság (4) Bécs (2) bécsi étterem (1) bécsi fotók (7) bécsi kávéházak (4) bécsi mozik (2) Böjte Csaba (1) Bramberg am Wildkogel (1) bűnőzés (1) Burgtheater (1) cég (1) Colmar (1) családfakutatás (1) Da Capo Wien (1) DACH régió (1) Deutsch Perfekt (1) Donauinselfest (1) döntés (1) egy év (1) érzelmek (1) étterem (1) évkezdet (1) fotók (1) Freyung (1) Grinzing (1) Hallstatt (1) havazás (1) heiligenkreuz (1) hétvége (1) Hofburg (1) húsvét (2) IKI (1) Informatikai álláspiac (1) kábellopás (1) Kahlenberg (1) Karácsony (2) kastély (1) katasztrófa (1) képek (1) képeslap (1) kerékpárutak (1) kirándulás (3) kreatív (3) külföldi vélemény Pestről (1) lakás (1) Laxenburg (1) Leopoldsberg (1) levéltár (1) MA 35 (1) maradunk (1) Maria Theresia Platz (1) Mariazell (1) MÁV (2) mayerling (1) MINGO (1) mosókonyha (1) mozi (1) München (5) München in Motion (1) negatívumok (1) nyelviskola (3) nyelvrokonság (1) nyelvtanulás (5) nyelvvizsga (1) Opera (2) ORF (1) összegzés (1) osztrák világörökség (1) pozitívumok (1) Práter (3) program (1) Radio Niederösterreich (1) Railjet (1) Rathaus (1) recept (1) SAP piac (1) Schönbrunn (1) Schweizerhaus (1) Semmeringer Bahn (1) síelés (1) Spiele der Stadt (1) Spittelberg (1) strand (2) szánkópálya (2) szemétlerakó (1) templom (1) tűzijáték (1) újság (1) vállalkozás (2) vásár (1) vegyes (2) videóajánló (1) Vienna Time Travel (1) Volkstheater (1) vonatjegy (1) Wachau (1) Wien Museum (1)

Dieses Blog durchsuchen

Gesamtzahl der Seitenaufrufe