Recent News

Daisypath Vacation tickers

Donnerstag, 22. August 2013

Bécsi magyar levéltári delegátus

A napokban volt egy interjú a MR1-en a bécsi magyar levéltári delegátusvezetővel http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/arcvonasok-110323/arcvonasok-elozetes-fazekas-istvan-leveltari-delegatus.html.
Mivel személyesen megismertem őt a tavasszal, így különösen érdekes volt hallgatni. Ami még inkább tetszett, hogy mintha kezdene nőni az érdeklődés az emberekben a levéltári munka iránt, mert mi másért lett volna az interjú? Mindazonáltal én úgy gondolom, hogy arról otthon kevesen tudnak mind a mai napig, hogy a bécsi Haus-, Hof- und Staatsarchivban dolgozik egy magyar ember, aki a Magyar Országos Levéltár kiküldöttje, tehát a MOL alkalmazásában áll, de a munkahelye Bécsben van, és a bécsi levéltárban található iratokkal foglalkozik. (A Kriegsarchivban is van magyar delegátus, de arról nem szólnék) Ennek "oka" az 1926-os badeni titkos egyezmény Ausztria és Magyarország között, aminek értelmében a Magyarországot is érintő iratanyag Bécsben maradt, és a közös szellemi tulajdonnak minősített anyag kutatására egy állandó magyar delegátus létesült Bécsben.

Amikor a Monarchia felszámolásra került, az utódállamok 2 elv mentén indultak el a közös irattanyag ügyében:
- az egyik - ezt követték az "újonnan létrejött államok", hogy az összes iratot szét kell hordani abba az országba amelyikhez szerintük tartozik, tehát jöhet a huzakodás, papírtépkedés:)),
- a másikat Ausztria és Magyarország követte, hogy az iratok maradjanak egy helyen és mindenki rendelkezzen kutatási joggal felette.

Magyar részről ennek az is volt az oka, hogy az ország féltette a Budapesten levő levéltárban található iratanyag egyéségét is a saját nemzetiségeitől. Ezt frappánsan úgy lehet megfogalmazni, ahogy valahol olvastam is, hogy Mo. egyszerre volt nemzetállami a birodalmi központ, Bécs felé (tehát önállóságra törekvő), és nagyhatalom (tehát önállóságot korlátozó) a saját nemzetiségei irányába. Itt most ez a kettő összhangot talált: nem harcolt Bécs ellen, cserébe viszont ugyanezt várta a nemzetiségektől is. Hiszen szorított a hurok, kiderült már, hogy ez a kettő nem játszható párhuzamosan tovább.

A végén mi jártunk jól, Ausztriától a csak minket érintő anyagokat megkaptuk, a közös iratok maradtak ahol voltak, a többi utódállam pedig se Bécsben, se Budapesten nem rendelkezik kutatási joggal a közös iratanyag felett. Annak ellenére, hogy ezt részükre a badeni egyezmény elvei alapján mind Ausztria, mind Magyarország felajánlotta. Legyünk rá büszkék, korát meghaladó elveket tartalmaz az egyezmény, jóval később ezen elveket vette át és ajánlotta az ENSZ is a mostanság szétbomló államoknak. Szép példája, hogy lehet valami értelmeset és előremutatót alkotni, ha az ember hátra hagyja a civakodó, önérzetes  és durcos oldalát.


A delegátus működése majdnem folyamatos 1926 óta, a legsötétebb időkben volt pár év, amikor Mo. nem küldött ki delegátust "a múltat végképp eltörölni" szlogen jegyében, aztán pár év múlva újra felvették a munkát.  A bécsi Collegium Hungaricum vezetője, Miskolczi Gyula jelentette ki 1946-ban "Ha Béccsel megszakad az összeköttetés, akkor megszakad az összeköttetésünk a saját múltunkkal"
Jelenleg egy ember dolgozik a (polgári) levéltárban, mindkét állam képviselője előtt teszi le az esküt hivatalba lépése előtt. Főleg történészek munkáját segíti, valamint jegyzéket készít az iratanyagról.








Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen


Flickr

Labels

adventi vásár (1) ádventi vásár (3) álláskeresés (3) Alte Donau (4) amazon (1) Anmeldebescheinigung (1) barátság (4) Bécs (2) bécsi étterem (1) bécsi fotók (7) bécsi kávéházak (4) bécsi mozik (2) Böjte Csaba (1) Bramberg am Wildkogel (1) bűnőzés (1) Burgtheater (1) cég (1) Colmar (1) családfakutatás (1) Da Capo Wien (1) DACH régió (1) Deutsch Perfekt (1) Donauinselfest (1) döntés (1) egy év (1) érzelmek (1) étterem (1) évkezdet (1) fotók (1) Freyung (1) Grinzing (1) Hallstatt (1) havazás (1) heiligenkreuz (1) hétvége (1) Hofburg (1) húsvét (2) IKI (1) Informatikai álláspiac (1) kábellopás (1) Kahlenberg (1) Karácsony (2) kastély (1) katasztrófa (1) képek (1) képeslap (1) kerékpárutak (1) kirándulás (3) kreatív (3) külföldi vélemény Pestről (1) lakás (1) Laxenburg (1) Leopoldsberg (1) levéltár (1) MA 35 (1) maradunk (1) Maria Theresia Platz (1) Mariazell (1) MÁV (2) mayerling (1) MINGO (1) mosókonyha (1) mozi (1) München (5) München in Motion (1) negatívumok (1) nyelviskola (3) nyelvrokonság (1) nyelvtanulás (5) nyelvvizsga (1) Opera (2) ORF (1) összegzés (1) osztrák világörökség (1) pozitívumok (1) Práter (3) program (1) Radio Niederösterreich (1) Railjet (1) Rathaus (1) recept (1) SAP piac (1) Schönbrunn (1) Schweizerhaus (1) Semmeringer Bahn (1) síelés (1) Spiele der Stadt (1) Spittelberg (1) strand (2) szánkópálya (2) szemétlerakó (1) templom (1) tűzijáték (1) újság (1) vállalkozás (2) vásár (1) vegyes (2) videóajánló (1) Vienna Time Travel (1) Volkstheater (1) vonatjegy (1) Wachau (1) Wien Museum (1)

Dieses Blog durchsuchen

Gesamtzahl der Seitenaufrufe