Recent News

Daisypath Vacation tickers

Donnerstag, 21. November 2013

Éves dolgok országa

Amikor az ember már egy ideje itt van, feltűnik neki, hogy szinte mindenkinek éves bérlete van. Egy darabig nem érti az ember, hiszen Magyarországon nem éri meg éves bérletet venni, ugyanannyiba kerül, mintha az ember havonta vásárolgatná. Aztán amikor már erre is ráér az ember lánya, akkor utánanéz, hogy hogy is van ez. Ez történt velünk is, kiderült, hogy itt bizony úgy van megcsinálva az éves bérlet, hogy ha azt veszed akkor kvázi 2 hónapot kapsz ajándékba:) Tehát mintha csak 10 hónapnyi bérletet fizetnél ki. Hoppá. Így, miután persze bennünk is lezajlott a maradjunk-menjünk sorsdöntő csatája - még tavasszal, mi is ebbe az irányba mentünk el, főleg miután kiderült hogy nem csak januártól januárig, hanem bármelyik hónaptól a következő év vonatkozó hónapjáig lehet venni. 365 Euróért éves bérlet büszke tulajdonosai lettünk, és ilyenkor mellbevágja delikvenst, jelen esetben minket, hogy Budapesten az éves bérlet ára átszámítva (300 Ft egy euró  áron) 420 euró..., tehát 55 euróval drágább az amúgy sokkal kevésbé működő tömegközlekedés.

Ugyanez igaz az autópálya matricára is, amivel sajnos még nem tudtunk élni, mert ott naptári év alapján működik a rendszer. 82,70 euró az osztrák éves matrica, míg átszámítva 143 euró a magyarországi éves matrica.

Így aztán nem vitás, hogy többszörösen megéri ezeket az éves dolgokat kihasználni, gondolom biztos van még több dolog is, érdemes figyelni. Láthatóan mindenben támogatják, ha az ember hosszú távon gondolkodik és hosszabb távra vásárol. Olyannyira jól, hogy simán a magyar árszint alá csúsznak rögtön az árak, ami már inkább elgondolkodtató.

Amire viszont büszkék lehetünk, hogy nálunk már jó ideje nem kell ragasztgatni a matrciákat, hanem elektronikusan működik a dolog, na ebben még a svájciakat is lekörözzük.:))



5 Kommentare:

  1. Szia Alamkörte

    èn is szerettem volna elolvasni Ferencz József Katarina Schratthoz írt leveleit de nem talältam sehol a neten könyvtärba meg lusta vagyok elmenni. Ha nem túl nagy kérés nem tudnäl nekem pär levélvältäst beszkennelni és elküldeni a gordon.flash.05 kukac gmail.com címre? Elöre is megköszönném. :)

    AntwortenLöschen
  2. hát ha csak pár levélváltás érdekel akkor az mehet. a bookline-on nem próbáltad?

    AntwortenLöschen
  3. Ja neked magyarul van meg?

    AntwortenLöschen
  4. Nem hát :D Én azt hittem Ausztriában Ferencz József leveleit németül olvasod. Én legalábbis németül szeretném. :)

    AntwortenLöschen


Flickr

Labels

adventi vásár (1) ádventi vásár (3) álláskeresés (3) Alte Donau (4) amazon (1) Anmeldebescheinigung (1) barátság (4) Bécs (2) bécsi étterem (1) bécsi fotók (7) bécsi kávéházak (4) bécsi mozik (2) Böjte Csaba (1) Bramberg am Wildkogel (1) bűnőzés (1) Burgtheater (1) cég (1) Colmar (1) családfakutatás (1) Da Capo Wien (1) DACH régió (1) Deutsch Perfekt (1) Donauinselfest (1) döntés (1) egy év (1) érzelmek (1) étterem (1) évkezdet (1) fotók (1) Freyung (1) Grinzing (1) Hallstatt (1) havazás (1) heiligenkreuz (1) hétvége (1) Hofburg (1) húsvét (2) IKI (1) Informatikai álláspiac (1) kábellopás (1) Kahlenberg (1) Karácsony (2) kastély (1) katasztrófa (1) képek (1) képeslap (1) kerékpárutak (1) kirándulás (3) kreatív (3) külföldi vélemény Pestről (1) lakás (1) Laxenburg (1) Leopoldsberg (1) levéltár (1) MA 35 (1) maradunk (1) Maria Theresia Platz (1) Mariazell (1) MÁV (2) mayerling (1) MINGO (1) mosókonyha (1) mozi (1) München (5) München in Motion (1) negatívumok (1) nyelviskola (3) nyelvrokonság (1) nyelvtanulás (5) nyelvvizsga (1) Opera (2) ORF (1) összegzés (1) osztrák világörökség (1) pozitívumok (1) Práter (3) program (1) Radio Niederösterreich (1) Railjet (1) Rathaus (1) recept (1) SAP piac (1) Schönbrunn (1) Schweizerhaus (1) Semmeringer Bahn (1) síelés (1) Spiele der Stadt (1) Spittelberg (1) strand (2) szánkópálya (2) szemétlerakó (1) templom (1) tűzijáték (1) újság (1) vállalkozás (2) vásár (1) vegyes (2) videóajánló (1) Vienna Time Travel (1) Volkstheater (1) vonatjegy (1) Wachau (1) Wien Museum (1)

Dieses Blog durchsuchen

Gesamtzahl der Seitenaufrufe