Recent News

Daisypath Vacation tickers

Dienstag, 26. November 2013

Történész-konferencia a nagykövetségen

A Collegium Hungaricum oldalán olvastam, hogy szerveznek egy konferenciát "Österreich und Ungarn, Zusammenleben im 20. Jahrhundert" vagyis Ausztria és Magyarország, együttélés a 20. században címmel. Mivel rólam köztudott, hogy erősen történelmi érdeklődésű vagyok, kaptam az alkalmon. Meg kell mondjam azonban, hogy az első megkeresésemre a kultúrintézet azt írta, hogy forduljak a nagykövetséghez meghívóért, a megadott mailcímre 3szor is írtam, egyszer se kaptam semmilyen jellegű választ, még azt se, hogy köszönjük, hogy érdeklődött, de szevasz.
Végül a Collegium Hungaricum titkárságán megígérték, hogy felvesznek a résztvevők listájára. Volt bennem ezek után némi kétség, hogy beengednek-e, de végülis nem volt ezzel gond.

Belépve az épületbe megcsodálhattam a nagykövetség impozáns épületét, a barokk palotát, amit 1747-ben a magyar vármegyék és szabad királyi városok adományaiból vásárolt meg Nádasdy Lipót akkori kancellár a Királyi Udvari Kancellária számára, aztán Mária Terézia által adott támogatásból megszépítették.




Fotók innen:
 http://www.moksha.hu/utazas/rendhagyo-tortenelem-ora-koronas-evoeszkozzel/

Szerencsére a palotát sikerült megtartani a magyar állam kezén nem úgy mint az egykori szintén barokk Testőrpalotát, amely szintén értékes épületet sikerült a kommunista kormánynak elidegeníteni..., így az már osztrák tulajdonban van (ez csakis rajtunk múlt, ne mutogassunk tehát az osztrákokra miatta)

Visszatérve a konferenciára, úgy vettem észre kb. az első percekben, hogy itt kvázi csak szakmabeliek vannak, osztrákok-magyarok, kb. mindenki ismer mindenkit, a "pór népből" csak én vagyok. De hát gondoltam sebaj. Aztán végül is nem voltam túlzottan megelégedve az előadásokkal, amik mind németül zajlottak. Kezdve azzal, hogy a nagykövet állandóan ööözött, aztán volt egy olyan előadó a végén, fiatal ugyan, aki mindent papírból olvasott fel, alig nézett a hallgatóságra és meglehetősen hosszan vontatottan ecsetelt valamit, ami már nem kötötte le a figyelmemet, így nem tudom megmondani miről.. Azért volt egy-két érdekes előadás, nekem ugyan nem mondtak sok olyat, amire rácsodálkoztam volna, amit ne olvastam már volna így vagy úgy valahol, kiv. azt az előadást, ami Ausztria és Magyarország között a közös állami tulajdon felosztásáról való tárgyalásokat, megállapodásokat érintette, kiderült, hogy még 1941-ben is volt nyitott kérdés ez ügyben. Ez teljesen fehér folt a buksimban, úgyhogy majd utána kell olvassak.
Összegezve azt biztosan nem mondanám, hogy sokkal okosabb lettem, de egy élménnyel gazdagabb, és hát az is számít.


1 Kommentar:


Flickr

Labels

adventi vásár (1) ádventi vásár (3) álláskeresés (3) Alte Donau (4) amazon (1) Anmeldebescheinigung (1) barátság (4) Bécs (2) bécsi étterem (1) bécsi fotók (7) bécsi kávéházak (4) bécsi mozik (2) Böjte Csaba (1) Bramberg am Wildkogel (1) bűnőzés (1) Burgtheater (1) cég (1) Colmar (1) családfakutatás (1) Da Capo Wien (1) DACH régió (1) Deutsch Perfekt (1) Donauinselfest (1) döntés (1) egy év (1) érzelmek (1) étterem (1) évkezdet (1) fotók (1) Freyung (1) Grinzing (1) Hallstatt (1) havazás (1) heiligenkreuz (1) hétvége (1) Hofburg (1) húsvét (2) IKI (1) Informatikai álláspiac (1) kábellopás (1) Kahlenberg (1) Karácsony (2) kastély (1) katasztrófa (1) képek (1) képeslap (1) kerékpárutak (1) kirándulás (3) kreatív (3) külföldi vélemény Pestről (1) lakás (1) Laxenburg (1) Leopoldsberg (1) levéltár (1) MA 35 (1) maradunk (1) Maria Theresia Platz (1) Mariazell (1) MÁV (2) mayerling (1) MINGO (1) mosókonyha (1) mozi (1) München (5) München in Motion (1) negatívumok (1) nyelviskola (3) nyelvrokonság (1) nyelvtanulás (5) nyelvvizsga (1) Opera (2) ORF (1) összegzés (1) osztrák világörökség (1) pozitívumok (1) Práter (3) program (1) Radio Niederösterreich (1) Railjet (1) Rathaus (1) recept (1) SAP piac (1) Schönbrunn (1) Schweizerhaus (1) Semmeringer Bahn (1) síelés (1) Spiele der Stadt (1) Spittelberg (1) strand (2) szánkópálya (2) szemétlerakó (1) templom (1) tűzijáték (1) újság (1) vállalkozás (2) vásár (1) vegyes (2) videóajánló (1) Vienna Time Travel (1) Volkstheater (1) vonatjegy (1) Wachau (1) Wien Museum (1)

Dieses Blog durchsuchen

Gesamtzahl der Seitenaufrufe