Recent News

Daisypath Vacation tickers

Dienstag, 10. September 2013

Ferenc József levelei Schratt Katalinhoz

Kérésre írnék egy regényről, amit most olvastam. Nem szoktam itt könyvekről írni beszámolót, és nem is mondtanám, hogy ez a legjobb könyv, amit olvastam mostanság, de Karina kedvéért a Café et Croissant blogról szívesen megteszem. 

A könyv címe: Kedves Jó barátném!, és Ferenc József leveleit tartalmazza, amiket Schratt Katalinhoz írt. Gyakorlatilag végig a leveleket idézi be a könyv, egy-két kiegészítő megjegyzéssel, írással. Schratt Katain az uralkodó barátnője volt, de általános vélekedés szerint testi kapcsolat nem volt közöttük, csak lelki társak voltak, ha lehet így mondani. Magát a színésznőt Erzsébet szerezte a férje mellé, miután Őneki már nem volt kedve a férjével foglalkozni, helyette utazgatni akart,  így támogatta a két fél kapcsolatát, hiszen a színésznő adta meg Ferenc Józsefnek azt, amit normális esetben a feleségnek kellett volna megadni. Kifelé, a külvilág felé Schratt Katalin Erzsébet barátnője volt, és ennek alapján találkozhatott nyugodtan magával az uralkodóval. Olyannyira, hogy Ferenc József és Erzsébet egymás közti levelezésében is sokszor emlegetik a barátnét, sőt a 2 nő még tanácsot is ad egymásnak vagy aggódást is fejeznek ki egymás iránt Ferenc József közvetítésével. Ennek ellenére Erzsébetnél ez nem lehetett más, mint "hála" aziránt a nő iránt, aki tehermentesíti őt, hiszen verseiben kifejezetten negatív véleményt formál Schratt Katalinról.

Schönbrunnban a park mellett szereztek a színésznőnek házat (Gloriettegasse és a Maxingstraße sarkán), így a parkban sétálhatott együtt a két fél. A Hofburgban meg Ferenczy Ida lakosztályában volt ugyanez biztosítva.
Ennek alapján Ferenc József leginkább Schönbrunnban szeretett tartózkodni, hiszen számára ott volt a legkellemesebb lehetőség a színésznővel lenni. Több esetben, amikor akár Budán, akár máshol volt, és onnan írt levelet, mindig kifejezte a vágyát, hogy bárcsak ott lenne Schönbrunnban. Általában reggel találkoztak, igen korán, 7 órakor, így a színésznőnek már 5 kor fel kellett kelnie, hogy rendbe tegye magát.
Kettejük viszonya sose lett olyan közvetlen, mint amilyen várható lenne, Ferenc József mindvégig megtartotta a pár lépést távolságot irányába, végig magázták egymást.
Ezenkivül az első nő Ferenc József életében végig a felesége maradt, neki mindig úgy írt hogy "Édes szeretett lelkem", Schratt Katalinnak meg úgy hogy "Legdrágább barátném"

A levelezés nagy része magánjellegű dolgokról szól, ha szóba is kerül benne a politika olyan felszínesen, hogy nem nagyon lehet érteni, követni a mögötte húzodó folyamatokat. A levelek mögött nem annyira az uralkodó van, hanem inkább csak egy férfi, aki szeretetre vágyik, és nem nagyon kapja meg, hiába "pedálózik" érte.
Erzsébet halála után a két fél viszonya megromlik, egyrészt nincs már ürügy/hátvéd arra, hogy miért is találkoznak, másrészt ettől a színésznő megsértődik, hogy Ferenc József őt nem vállalja fel eléggé a nyilvánosság előtt.

Azt a népszerűséget, ami Ferenc József és Erzsébet személyét övezi Ausztriában de még Mo-on is, meg a világ többi részén, maguk az említett személyek egyénisége nem indokolja. Se Ferenc József, se Erszébet nem volt különösebben tehetséges még osztrák szemszögből nézve sem. Mégis valószínűleg az általuk is fémjelzett kor volt az az időszak itt Közép-Európában a meglévő nehézségek ellenére is, ami mind gazdaságilag, mind kultúrálisan olyan fejlődést mutatott, indított, amit azóta se sikerült semmilyen szinten újra bemutatnunk, kiv. talán Ausztriát. A XX. század magával rántotta a régiót, immár a közös, valamely biztonságot nyújtó állami/birodalmi keret hiányában könnyen és gyorsan 2 nagyhatalom áldozatául esett: mind Németország, de főleg a Szovjetunió diktatórikus uralma olyan sebet ejtett a térségen, amit még évtizedek múlva se fog tudni kiheverni. Ezenkívül, ahogy Brigitte Hamann a Rudolfról szóló könyve végén írja "Ausztria-Magyarország pedig sok kisebb, egymással marakodó nemzetállammá hullott szét", akik még véletlenül se keresik az egymással közös gyökereket vagy az egymással való összefogás mélyebb, nemcsak látszólagos lehetőségét. Pedig, ahogy a Der Standard tavasszal megállapította, az 1. világháború kitörésének jövőre esedékes szomorú 100 éves évfordulója jó ürügyet adhatna az együtt gondolkodásra, hogy mi és miért is történt a háború végén.

10 Kommentare:

  1. Koszonom szepen, Agi!
    A mai kavezasomat te toltotted meg epito gondolatokkal!

    En szemely szerint azt gondoltam, hogy az uralkodo kicsit kozvetlenebb volt a holggyel...erdekes, hogy ennyi ideig kepes volt a tavolsagtartasra vele kapcsolatban...

    Mely idoszakot olelte fel kettojuk kapcsolata? Valtozott a levelek stilusa?

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. inkább azt mondanám, hogy ügyeltek a formasságokra. Pl. a színésznő is mindig "Felség"nek szólította Ferenc Józset a leveleiben. Mindazonáltal a levelekben elég meleg és személyes hangon írnak egymásnak, de úgy hogy közben mégis megmarad a formalitás:))) mai fejjel egészen érdekes.

      a levelek 1886 és 1914-16 között keletkeztek de Erzsébet halálától kezdve már alig alig.

      Löschen
  2. Ha nem voltak tehetséges uralkodók miért lendült fel a birodalom? Magyarul vagy németül olvastad a leveleket? :)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. hát mondjuk azért, mert akkor már voltak kormányok, nagyjából alkotmányos monarchia volt már:) volt Deák, Wekerle, Tisza, Andrássy, Hauszmann, Steindl, hogy az építészeket említsem....
      Amúgy szerinted mennyiben tehetséges úgy igazából az az uralkodó, aki majd az összes háborút elvesztette? Solferinó, Königrätz v. az I. vh pl? Nem mondtam, hogy rossz uralkodó volt, csak annyit, hogy nem feltétlen volt tehetséges.Ettől még az a kor, amit képviselt egy fénykorszak volt.

      Löschen
    2. Ha belegondolunk, eléggé meg volt kötve sok osztrák király keze a döntések során...mint minden uralkodónak, nekik is figyelniük kellett a házasságkötésekre, ő pedig ezalól Sissit tekintve kivétel volt...
      Ferenc József ráadásul öccsétől is tartott, akit igyekezett jól kiházasítani, így vette feleségül a nemrég alakult belga királyság egyik hercegnőjét..mivel Miksa nagyon intelligens volt és jobban értett a haditengerészethez, mint bárki más, ezért folyamatosan feladatokkal bízta meg. Kinevezte a velencei királyság kormányzójává, majd átköltöztette Milánóba, miután rájött, hogy öccsét nagyon szeretik az Ausztriától teljesen függetlenedni vágyó olaszok. Ám Milánóban is nagy népszerűségnek örvendett, jobban szerették, mint az osztrák uralkodót. Miután ezért onnan visszahívta és helyére a magyar Gyulai Ferencet nevezte ki, aki az ő politikáját erőltette az olaszokra, szinte várható volt egy háború, ami a franciák segítségével ki is robbant. Ausztria vesztett és Lombardia függetlenné vált az osztrákoktól. Súlyos döntéseivel, amiket az érzelmei is befolyásoltak, sajnos több kárt okozott családján belül és a politikai frontokon is, mint kellett volna.
      Mária Terézia császárné szerintem forgott a sírjában a hibát hibára halmozó Ferenc József korában...
      Ha kicsit logikusabban gondolkodott volna, hagyta volna, hogy öccse a Velence-Lombard királyság uralkodója legyen és egy erős szövetséget tudhatott volna magáénak. Hibás döntések, fura nézetek, szóval Ferenc József nem igazán az a király, akire az osztrákok igazán büszkék lehetnek, leszámítva talán a magyar szabadságharc leverését, de az is inkább negatív megítéléssel bírt nemzetközi szinten. Ha nem lett volna Sissi, ma már másképp emlékeznénk a királyra...

      Löschen
  3. Ezzel a kommentelő rendszerrel nem lehet csinálni valamit? Egyrészt ki kell választanom mindig vmi profilt. Utána kódokat kell beírnom és utána meg várni, hogy megjelenjen az írás. Ráadásul azt sem lehet belőni, hogy emilben értesítsen ha új hsz. jön így rendre el is felejtem hol szóltam hozzá.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. mivel ki tudod választani az anonymot, így a profil nem hiszem, hogy gond. A kód meg egy egyfajta szűrés, nem én írtam a blognak a programját, így csak annyit tudok változtatni rajta, amennyit enged. Az emailben való értesítésre is csak ezt tudom mondani. Ha meg tudod mondani, hogy kell megváltoztatni, akkor szívesen megcsinálom, mert szerintem is hasznos lenne...

      Löschen
  4. Átnéztem a beállításokat de csak a moderálás kikapcsolását találtam meg. Illetve most látom itt oldalt, hogy fel lehet iratkozni emillel. Lehet, hogy ez kell nekem. :)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. igen én is erre jutottam régebben..Az emailes feliratkozás csak annyi hogy a bejegyzéseket emailben kapod meg, nem kell az oldalra jönni

      Löschen
    2. Igen az pont elég. Illetve a másik lyukba írt emilcím valószínűleg az új posztról fog értesíteni. :) Mondjuk abban segít a rss figyelő is.

      Löschen


Flickr

Labels

adventi vásár (1) ádventi vásár (3) álláskeresés (3) Alte Donau (4) amazon (1) Anmeldebescheinigung (1) barátság (4) Bécs (2) bécsi étterem (1) bécsi fotók (7) bécsi kávéházak (4) bécsi mozik (2) Böjte Csaba (1) Bramberg am Wildkogel (1) bűnőzés (1) Burgtheater (1) cég (1) Colmar (1) családfakutatás (1) Da Capo Wien (1) DACH régió (1) Deutsch Perfekt (1) Donauinselfest (1) döntés (1) egy év (1) érzelmek (1) étterem (1) évkezdet (1) fotók (1) Freyung (1) Grinzing (1) Hallstatt (1) havazás (1) heiligenkreuz (1) hétvége (1) Hofburg (1) húsvét (2) IKI (1) Informatikai álláspiac (1) kábellopás (1) Kahlenberg (1) Karácsony (2) kastély (1) katasztrófa (1) képek (1) képeslap (1) kerékpárutak (1) kirándulás (3) kreatív (3) külföldi vélemény Pestről (1) lakás (1) Laxenburg (1) Leopoldsberg (1) levéltár (1) MA 35 (1) maradunk (1) Maria Theresia Platz (1) Mariazell (1) MÁV (2) mayerling (1) MINGO (1) mosókonyha (1) mozi (1) München (5) München in Motion (1) negatívumok (1) nyelviskola (3) nyelvrokonság (1) nyelvtanulás (5) nyelvvizsga (1) Opera (2) ORF (1) összegzés (1) osztrák világörökség (1) pozitívumok (1) Práter (3) program (1) Radio Niederösterreich (1) Railjet (1) Rathaus (1) recept (1) SAP piac (1) Schönbrunn (1) Schweizerhaus (1) Semmeringer Bahn (1) síelés (1) Spiele der Stadt (1) Spittelberg (1) strand (2) szánkópálya (2) szemétlerakó (1) templom (1) tűzijáték (1) újság (1) vállalkozás (2) vásár (1) vegyes (2) videóajánló (1) Vienna Time Travel (1) Volkstheater (1) vonatjegy (1) Wachau (1) Wien Museum (1)

Dieses Blog durchsuchen

Gesamtzahl der Seitenaufrufe