Recent News

Daisypath Vacation tickers

Mittwoch, 18. September 2013

Filmajánló: Berlin, a fal leomlik

Az elmúlt napokban találtam egy jó német filmet, aminek a címe Berlin, a fal leomlik vagy németül Wir sind das Volk. Rögtön tudtam, hogy ez nekem való film, a németek általában elég jó filmet készítenek az NDK napjairól. Nem mondom, hogy mindig pontos és reális, de az biztos, hogy a sok amerikai II. világháborús film után, amiben mindig Amerika meg az amerikai katonák a félistenek, felüdülés olyan filmet is látni, ami rólunk is szól, vagyis ha nem is közvetlenül, de mégis a sorsunk nagyrészt egy volt az akkori NDK-val. Ilyen témájú filmek voltak: A mások élete, az Alagút, a Légihíd, és ez a mostani is. Sajnos ezeknek a filmeknek az amerikai filmekkel ellentétben sokkal kisebb a viszhangjuk, jóformán alig tud valaki a létezésükről, ezt a filmet is a TV2-nek sikerült hajnali 2-kor adni, mi se ott néztük...

1989-ben járunk, annak is a második felében, közel az összeomlás, de még ennyire a végén is a rendszer minden erővel próbálta az embereket visszafogni.
A film fő témája egy szerelmespárról szól, ahol a férfi újságíró, és már több gondja volt a Stasi-val. Ezért, hogy ne kerüljön újra börtönbe egy társával szökni próbál a berlini falon keresztül még 1983-ban. Sajnos a szökés csak neki sikerült, társát a határőrség lelővi. A férfi az NSZK-ban egy tévéstúdiónak dolgozik, és az NDK-ban maradt párja ill. annak testvére segítségével juttatnak át hozzá videófelvételeket az NDK-ban zajló eseményekről, amiket ő a nyugati tévékben bemutat. A Stasi természetesen a nyomukban, megpróbálják kideríteni, ki juttatja át neki a határon a felvételeket, a barátnőjét megfigyelik. A barátnője közben megtudja, hogy terhes. A film ezután 1989-ben folytatódik, a nő a már nagyobbacska gyerekkel Mo-ra megy, hogy onnan átszökjön Ausztriába, ez azonban csak a gyereknek sikerül, a nőt elkapja az államrendőrség, és visszaszállítják Németo-ba. Ott mindenféle kínzásnak vetik alá, hogy meg tudják tőle, ki és hogyan juttatja át a filmeket a határon. A nő kitart igen sokáig.
Közben a rendszer kezd összedőlni.

Ilyenkor mindig elgondolkozok, hogy a mai ember problémája mennyire kicsi az akkori ember problémájához képest? Manapság, amikor az ember jöhet-mehet a világban, azt mond, ír le, amit akar, és mindezt természetesnek vesszük. Ott azok az emberek ezekért küzdöttek akár az életük árán is, kérdés, hogy meg tudjuk-e becsülni a tettüket? Képesek vagyunk-e értékelni eléggé a szabadságot? Igenis fontos, hogy a fiatalság is megismerje azt, ami akkor történt, hogy tudja, érezze, hogy nem volt mindig minden így, és hogy az az idő soha ne jöjjön vissza.


Nem érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.
De most sokan kérdik: mi történt? 
Ki tett itt csontból, húsból törvényt? 
És kérdik, egyre többen kérdik, 
Hebegve, mert végképp nem értik – 
Ők, akik örökségbe kapták –: 
Ilyen nagy dolog a Szabadság?
/Márai Sándor/



4 Kommentare:

  1. Én is a tv2-es verzióját láttam. Tényleg jó film :)

    AntwortenLöschen
  2. Számba vehetnéd a magyar filmtermést is a 80-as évek végének történeteiről

    Az osztrák választásokról is írhatnál pár szót,
    meg persze a Mariahilfersrasse körüli haccacáréról is :-)

    AntwortenLöschen
  3. Meg fogom nézni, köszi Ági ! Puszi

    AntwortenLöschen
  4. szia, érdemes. online is nézhető keress rá a neten.

    AntwortenLöschen


Flickr

Labels

adventi vásár (1) ádventi vásár (3) álláskeresés (3) Alte Donau (4) amazon (1) Anmeldebescheinigung (1) barátság (4) Bécs (2) bécsi étterem (1) bécsi fotók (7) bécsi kávéházak (4) bécsi mozik (2) Böjte Csaba (1) Bramberg am Wildkogel (1) bűnőzés (1) Burgtheater (1) cég (1) Colmar (1) családfakutatás (1) Da Capo Wien (1) DACH régió (1) Deutsch Perfekt (1) Donauinselfest (1) döntés (1) egy év (1) érzelmek (1) étterem (1) évkezdet (1) fotók (1) Freyung (1) Grinzing (1) Hallstatt (1) havazás (1) heiligenkreuz (1) hétvége (1) Hofburg (1) húsvét (2) IKI (1) Informatikai álláspiac (1) kábellopás (1) Kahlenberg (1) Karácsony (2) kastély (1) katasztrófa (1) képek (1) képeslap (1) kerékpárutak (1) kirándulás (3) kreatív (3) külföldi vélemény Pestről (1) lakás (1) Laxenburg (1) Leopoldsberg (1) levéltár (1) MA 35 (1) maradunk (1) Maria Theresia Platz (1) Mariazell (1) MÁV (2) mayerling (1) MINGO (1) mosókonyha (1) mozi (1) München (5) München in Motion (1) negatívumok (1) nyelviskola (3) nyelvrokonság (1) nyelvtanulás (5) nyelvvizsga (1) Opera (2) ORF (1) összegzés (1) osztrák világörökség (1) pozitívumok (1) Práter (3) program (1) Radio Niederösterreich (1) Railjet (1) Rathaus (1) recept (1) SAP piac (1) Schönbrunn (1) Schweizerhaus (1) Semmeringer Bahn (1) síelés (1) Spiele der Stadt (1) Spittelberg (1) strand (2) szánkópálya (2) szemétlerakó (1) templom (1) tűzijáték (1) újság (1) vállalkozás (2) vásár (1) vegyes (2) videóajánló (1) Vienna Time Travel (1) Volkstheater (1) vonatjegy (1) Wachau (1) Wien Museum (1)

Dieses Blog durchsuchen

Gesamtzahl der Seitenaufrufe