Recent News

Daisypath Vacation tickers

Montag, 14. Januar 2013

Bécs, a pozitívumok listája: Top 10 helyett Top 8 (frissítve)

Mivel már fél éve itt vagyunk összesíteném az eddigi megfigyeléseinket, hogy mennyi pozitív ill. negatív élmény ért minket itt. Első körben jöjjön a pozitív mérleg:

1. Közlekedés: nagyon jól szervezett és tiszta. U-bahnnal el lehet jutni a város majdnem minden részére, a távolabbi helyekre S-bahn összekötettés van. Az S-bahnok általában 20 percenként járnak és rendes városi közlekedési eszköznek is lehet őket használni rendes jeggyel, bérlettel, tekintettel arra, hogy bár az agglomerációt kötik össze a várossal, a városban sok megállójuk van, így városon belül is nagyon praktikus használni őket, ha olyan relációban kell közlekedni. Pl. Práter-WienMitte-Rennweg, ahol az összes arra haladó S-bahn megáll, így 5 percenként v. még sűrűbben jön egy jármű.

2. Bizonyos fokú otthonosság érzése: Bécs az egyedüli külföldi város, ahol a magyar ember általában valamennyire otthon érzi magát, azt hiszem ezt túlzottan nem kell magyaráznom.

3. Szép és ápolt parkok. Bécsben elég sok park van és ami tetszik benne, hogy padokkal, virágokkal, sportolási lehetőségekkel is el vannak látva. Mi leginkább a Donauparkot ismerjük, erről írtam is korábban, hogy mennyi mindent lehet ott csinálni a szabad levegőn.

4. Kiülős vendéglátóhelyek: amit otthonról nagyon hiányolok, itt megvan, hogy nyáron, tavasszal ki lehet ülni az adott étterem kertjébe és árnyas fák alatt v. szép utcai környezetben elfogyasztani a bort, ételt v. aki amit szeret. Különösen igaz ez a heurigerekre - borozókra Grinzingben v. Neustift am Waldeban de megvan ez  Spittelbergben is, ami városrészt direkt így alakítottak ki.

5. Közbiztonság: Bár valószínű ez sem a régi már, de azért tegyük hozzá, hogy még nem is olyan rossz mint Bp-en. Az biztos, hogy itt nem kell félni úgy a lakásbetőréstől mint otthon, hogy lassan már Bp jobb negyedeiben is be-bepróbálkoznak az illetékesek, de általában az egyéb otthoni dolgoktól sem. Bár állítólag bicikli lopás van de egy ismerősünk simán otthagyta a belváros közepén egy esti sőrőzés idejére a biciklijét és nem lopták el. Nekem volt olyan esetem is, hogy a Billa-ban úgy össze voltak ragadva a kocsik, hogy már 5 percre küzdütt 3 ember vele és még mindig nem tudta szétszedni. Én bedobtam egy 50 centet hogy az első kocsit vihessem, mert gondoltam ebből nem lesz semmi és haladni akartam. A végén a boltosok szétvágták a kocsikat és az egyik pasi jött utánam hogy visszaadja a benn maradt 50-esemet.
Éjszaka is simán haza lehet menni anélkül, hogy zavarosabb emberekkel találkozna az ember v. incidens érné.

6. Egészségügy: Bár én azt mondom és tartom, hogy a magyar orvos tudásban messze a legjobb egész Európában, de a rendszer agyonnyomja őket. Itt a rendszer jó, nem tökéletes, de jó, legalábbis amit látok belőle. Otthon eü-ben dolgoztam így ott erősen láttam a szituációt. Bécsben nincsenek SZTK-k, tehát nincs olyan rendelő, ahol bemész és mindenféle rendeléssel találkozol. Orvosok vannak és minden orvosnak külön rendelője, ami az ővé, és van egy internetes kereső oldal, ahol mindenféle kritérium alapján kereshetsz rá az orvosra (Pl. beszél-e magyarul). A pénzt a betegek után is az orvos kapja és nem az SZTK, így abból a pénzből tud gazdálkodni és érdekelt abban, hogy a beteg nála maradjon. Otthon sajnos ez nem így van, mert hiába jó az orvos, attól még a hivatalos fizetése ugyanannyi lesz ha 10 betege van meg ha 20 akkor is.

7. Akadálymentesítettség: Szinte mindenhova el lehet jutni anélkül, hogy böröndőt, babakocsit, egyéb ilyen dolgot meg kéne az embernek emelnie, mivel a legtöbb megálló akadálymentes, a járművek nagyrésze úgy szintén, ez alól nagy kivétel a villamoshálózat.

8. Állandó fejlesztések: Bécsben és Ausztriában folyamatos fejlesztések vannak, épülnek új metrószakaszok, új vasútállomás és amíg a Bécs-München vasúti szakaszon a menetidő 15 perccel csökken a nemrég átadott nagysebességű pályaszakasznak köszönhetően addig a Bp-Bécs szakaszon már alig  v. nem is tartható az eddigi menetidő a pálya rossz állapota és a karbantartás elmaradása miatt.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen


Flickr

Labels

adventi vásár (1) ádventi vásár (3) álláskeresés (3) Alte Donau (4) amazon (1) Anmeldebescheinigung (1) barátság (4) Bécs (2) bécsi étterem (1) bécsi fotók (7) bécsi kávéházak (4) bécsi mozik (2) Böjte Csaba (1) Bramberg am Wildkogel (1) bűnőzés (1) Burgtheater (1) cég (1) Colmar (1) családfakutatás (1) Da Capo Wien (1) DACH régió (1) Deutsch Perfekt (1) Donauinselfest (1) döntés (1) egy év (1) érzelmek (1) étterem (1) évkezdet (1) fotók (1) Freyung (1) Grinzing (1) Hallstatt (1) havazás (1) heiligenkreuz (1) hétvége (1) Hofburg (1) húsvét (2) IKI (1) Informatikai álláspiac (1) kábellopás (1) Kahlenberg (1) Karácsony (2) kastély (1) katasztrófa (1) képek (1) képeslap (1) kerékpárutak (1) kirándulás (3) kreatív (3) külföldi vélemény Pestről (1) lakás (1) Laxenburg (1) Leopoldsberg (1) levéltár (1) MA 35 (1) maradunk (1) Maria Theresia Platz (1) Mariazell (1) MÁV (2) mayerling (1) MINGO (1) mosókonyha (1) mozi (1) München (5) München in Motion (1) negatívumok (1) nyelviskola (3) nyelvrokonság (1) nyelvtanulás (5) nyelvvizsga (1) Opera (2) ORF (1) összegzés (1) osztrák világörökség (1) pozitívumok (1) Práter (3) program (1) Radio Niederösterreich (1) Railjet (1) Rathaus (1) recept (1) SAP piac (1) Schönbrunn (1) Schweizerhaus (1) Semmeringer Bahn (1) síelés (1) Spiele der Stadt (1) Spittelberg (1) strand (2) szánkópálya (2) szemétlerakó (1) templom (1) tűzijáték (1) újság (1) vállalkozás (2) vásár (1) vegyes (2) videóajánló (1) Vienna Time Travel (1) Volkstheater (1) vonatjegy (1) Wachau (1) Wien Museum (1)

Dieses Blog durchsuchen

Gesamtzahl der Seitenaufrufe