Recent News

Daisypath Vacation tickers

Freitag, 30. August 2013

Osztrák - (bajor) népviselet mint trend

Azt hiszem abban egyet érthetünk, hogy a népviseletről senkinek sem a divat és a fiatalság jut az eszébe:) Mégis a kettő nem zárja ki egymást, sőt. Aki volt már az Októberfesten Münchenben vagy csak látott róla képeket,  az biztos tudja, hogy miről beszélek. Ki tudja, honnan indult a divat, az biztos, hogy már rég nem csak az Októberfestről van szó és nem csak Münchenről, hanem épp úgy igaz ez a fordulat Ausztriára is.

A C&A-tól kezdve a kifejezetten erre szakodosott üzleteken át egészen az Aldi itteni leányáig, a Hoferig, sőt még diszkontokban is mindenhol lehet kapni megannyi fajta, színű, stílusú népviseleti ruhát. Ezt nyomják most mindenhol, újságokban, hirdetésekben stb. A legnépszerűbb persze a Dirndl-nek nevezett női ruha, ami magából a 2 részes ruhából - fűzős, egy kis blúzból, meg egy köténykéből áll. Ha valaki egyszer felpróbálta v. jobban megnézte, pontosan tudja, miért népszerű: úgy van kialakítva, hogy a ruha ne eltakarja, hanem megmutassa a nő alakját, kiemelje a melleit, emellett, színes, vidám, és ha jó helyen vesszük, akkor jó anyagból van, egyáltalán nem kényelmetlen viselet ellentétben a sok tömeggyártott ruhákkal. Emellett van nőknek is a blúz és bőrnadrág párosítás, ilyen blúzból ezerféle van, ált. kockás, piros, és ez is igazán nőies. 

Így aztán persze a fiatalok is szívesen hordják, hiszen a pasiknak tetszeni akarnak. Persze nem kell arra gondolni, hogy itt Bécsben mindenki ebben szaladgál...lehet látni időnként valóban, de főleg alkalmakra veszik fel. Addig nézegettem őket, míg nekem is kellett egy, igaz én megálltam a blúznál, mégse vagyok osztrák, vettünk egy türkiz meg egy piros kockásat, amiről szerintem senki nem találja ki, hogy népviselet.



http://www.lanztrachten.at/kollektion/sommer/

http://www.tostmann.at/sortiment/alltagsdirndl/

http://www.goessl.com/dirndl/action/detail/item/anna-plochl-satin.html

http://www.trachten-dirndl-shop.de/

Ennek alapján elgondolkodtató, hogy a magyar népviseletet miért nem sikerült elfogadhatóvá, szerethetővé tenni a fiatalság számára. De ahogy néztem a képeket, mert utána kerestem, igazából értem is, viszont csak kis átszabás, átalakítás hiányozna hozzá. 


Nyílván ez nem az a kategória, ami a fiatalság számára vonzó lehet. De pl. találtam olyan gyerekinget, ami már egész jó, sőt ha lenne gyerekem, még lehet vennék is neki:



szép új blúzomban az első áruszállítmánnyal:))


Úgyhogy csak akarni kell, kissé visszafogottabb mintázat, nőiesebb vonalak, kivágás, és meg lehetne ezt csinálni. Utána már csak a jó marketing kell. Egyszer talán...








5 Kommentare:

  1. Szerintem szepek!:)
    S mar ott az elso szallitmany? Hajra!:)

    AntwortenLöschen
  2. Nekem is nagyon tetszenek és Salzburgban 1 hónapja meg is jegyeztem, h milyen sokan hordják, férfiak-nők egyaránt! Szívesen hordanám! :)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. szia! köszi, hogy írtál. Igen, vidéken azért jobban megy, mint itt Bécsben. Hát nyugodtan hordhatod, azt hiszem Svájcban is árulnak hasonlót.

      Löschen
  3. Bocs, nem kötekedni akarok, de elegge altalanosito az irasod, azonfelul, legkozelebb, mielott egy temarol bejegyzest keszitesz, olvass utana legalabb minimalis szinten. Konkretan a legtobb videki magyarnak, akinek faluhoz barmi koze is van, igenis eszebe jut a fiatalsaga, amikor meg tobben hordtak a magyar nepviseleteket.
    "Ki tudja honnan indult divat" a (helyesen irva) Dirndl - legalabb erre ugyelni kellene - ismet csak, olvass utana, ugyanis eleg komoly alapjai vannak a Trachtenmodenak. De persze ezt amolyan keleties gondolkodassal nehez is megerteni.
    (Tehat ha tovabballnatok, vessetek le az eloiteleteket, es legyetek nyitottak mindenre. De elobb valoban nyelvtudas kellos.)
    Es nem csak "most" nyomjak mindenhol a nepviseleteket, hanem mindig is nyomatva volt, sot, Magyarorszagon is lennenek hagyomanyai, ismert okok miatt ugye maig sincs.
    Mindazonaltal ertekelendo, hogy eszreveszed a nepviseletet, es hogy ez valami szep es kovetendo pelda is lehetne akar.
    A kalocsai ruha amit fentebb "ideztel" valoban eleg bena, foleg azert, mert egy osszeganyolt, kulonosebb jelentestartalom nelkuli, idiota jelmezt csinaltak belole, operettszinpadi partat es piros mellenyt egy homokmegyi kalocsai mintazathoz csak egy hozzanemerto idiota tervez. Szoval igen, ebben egyetertek veled, hogy a rossz kezekben, hozzanemerto embereknel a jo is rondava tud valni.
    A magyar viseletrendszerben, a motivumoknal is, pontosan ertelmezheto helye es megfelelo jelentese van minden viragnak, levelnek, szalagnak, kalaptollnak.
    A Trachtenmodeban szinten, egyet elarulok, a hajadon/ferjes no allapotarol arulkodik, hogy melyik oldalon koti a kotenyet. Megvan a jelentese a szineknek, a csikoknak, es meg sorolhatnam.
    Na mindegy, amugy tetszik a blogod, es a kritika talan nyers, de epito szandekkal irtam. Sok sikert Nektek Becsbne!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. bár nem tudom hogy ki vagy, fiú lány, és hány éves, csak hogy eléggé okoskodó, de kérdem én hogy ha olyan fiatalos szerinted a magyar népviselet, akkor elmennél-e népviseletben egy fővárosi kajáldába v. a városligetbe sétálni? pl. de jobbat mondok, van-e neked egyáltalán magyar népviseleti ruhád a szekrényben?
      Meg ha mindenhol nyomva van a népviselet, akkor pl. Angliában, Fro-ban, Olaszo-ban! miért nem lehet népviseletes embereket látni a metrón?
      Elárulod hogy miből szűrted le hog ynem vagyunk nyitottak? abból hogy érdekel az osztrák népviselet?:))) azt meg végképp nem tudom honnan veszed, hogy nem beszéljük a nyelvet..
      szóval kicsit Te is nézz utána előbb a dolgoknak és utána írj

      Löschen


Flickr

Labels

adventi vásár (1) ádventi vásár (3) álláskeresés (3) Alte Donau (4) amazon (1) Anmeldebescheinigung (1) barátság (4) Bécs (2) bécsi étterem (1) bécsi fotók (7) bécsi kávéházak (4) bécsi mozik (2) Böjte Csaba (1) Bramberg am Wildkogel (1) bűnőzés (1) Burgtheater (1) cég (1) Colmar (1) családfakutatás (1) Da Capo Wien (1) DACH régió (1) Deutsch Perfekt (1) Donauinselfest (1) döntés (1) egy év (1) érzelmek (1) étterem (1) évkezdet (1) fotók (1) Freyung (1) Grinzing (1) Hallstatt (1) havazás (1) heiligenkreuz (1) hétvége (1) Hofburg (1) húsvét (2) IKI (1) Informatikai álláspiac (1) kábellopás (1) Kahlenberg (1) Karácsony (2) kastély (1) katasztrófa (1) képek (1) képeslap (1) kerékpárutak (1) kirándulás (3) kreatív (3) külföldi vélemény Pestről (1) lakás (1) Laxenburg (1) Leopoldsberg (1) levéltár (1) MA 35 (1) maradunk (1) Maria Theresia Platz (1) Mariazell (1) MÁV (2) mayerling (1) MINGO (1) mosókonyha (1) mozi (1) München (5) München in Motion (1) negatívumok (1) nyelviskola (3) nyelvrokonság (1) nyelvtanulás (5) nyelvvizsga (1) Opera (2) ORF (1) összegzés (1) osztrák világörökség (1) pozitívumok (1) Práter (3) program (1) Radio Niederösterreich (1) Railjet (1) Rathaus (1) recept (1) SAP piac (1) Schönbrunn (1) Schweizerhaus (1) Semmeringer Bahn (1) síelés (1) Spiele der Stadt (1) Spittelberg (1) strand (2) szánkópálya (2) szemétlerakó (1) templom (1) tűzijáték (1) újság (1) vállalkozás (2) vásár (1) vegyes (2) videóajánló (1) Vienna Time Travel (1) Volkstheater (1) vonatjegy (1) Wachau (1) Wien Museum (1)

Dieses Blog durchsuchen

Gesamtzahl der Seitenaufrufe