Recent News

Daisypath Vacation tickers

Montag, 14. Oktober 2013

XVI. század története II. rész

Ott hagytam abba, hogy felvázoltam a  könyv alapján az okokat, hogy miért sikerült az Oszmán birodalomnak olyan simán elfoglalnia Mo.-ot ill. szerencsénkre annak csak egy részét. Az ország 3 részre szakadt:
A királyi Mo. maradt a magyar király kezén, aki persze ekkortól már Habsburg volt, a középső részből alakult ki a Török Hódoltság ill. létrejött egy török vazallus állam, az Erdélyi fejedelemség.

A királyi Mo.-n az uralkodók felismerték, hogy országaikból csak akkor kovácsolhatnak erős birodalmat, ha a megerősödött rendek hatalmát korlátozzák, másrészt az eddig lazán kapcsolódó részeket egységesebb központi irányítás alá vonják. Ez főleg a már emlegetett hadügyi ill. a pénzügyi igazgatást érintette. A pénzügyeket a Budán, később Pozsonyban felállított Magyar Kamara intézte.
Az 1560-as évekre új határvédelmi rendszer született, ami a fővárból, védőzóna erősségeiből, a kő-és palánkvárakból ill. az őr-és strázsaházakból állt. A főkapitányságok katonaságának fizetését nagyrészt a velük szomszédos külföldi tartományok vállalták magukra. (stájer, karintiai, krajnai, alsó-ausztriai, cseh-morva)
A magyar rendeknek részben emiatt, részben a már említett lassú alkalmazkodásuk miatt pusztán a belpolitika és az igazságszolgáltatás irányítása maradt meg. Mindazonáltal még mindig kedvezőbb helyzetben voltak, mint a folyamatosan visszaszorított osztrák v. erdélyi rendek.

Erdélyi fejedelemség végig a török állam vazallusa volt, amit az oszmánok folyamatosan a Habsburgok elleni ütőkártyának használtak fel. A fejedelmek önálló külpolitikát csak a szultán jóváhagyásával folytathattak, éves adót fizetett a Portának. A belpolitika területén viszont korlátlan hatalommal rendelkeztek. A tanácsnak csak véleményezési joga volt. A fejedelmek felhasználták egymás ellen a magyarok, székelyek, és szászok gyakran civakodó képviselőit. Ennek következtében a fejedelmi hatalom  erős túlsúlyban volt a gyenge rendiséggel szemben. Az Erdélyi fejedelemség mindazonáltal a középkori magyar királyság legfejletlenebb tartománya volt, és ezen az "önálló" államiság se tudott jelentősen változtatni, annak ellenére, hogy egyre inkább bekapcsolódott a Mo-on fellendült távolsági kereskedelembe. Erdély jövedelme azonban még arányaiban is messze elmaradt a királyi Mo. éves jövedelmeitől, városfejlődése is alacsonyabb szintű volt és az elmaradás tovább nőtt.
A széttagoltság igazi hasznát a királyi Mo. nemesei élvezték, akik rendi kiváltságaik megvédésére a fejedelemséget bármikor bevethető ütőkártyának használták fel a bécsi udvar központosító törekvéseivel szemben.

Török hódoltság: a birodalom fegyveres erejének jó része állandó jelleggel itt tartózkodott, kiépítették saját várrendszerüket. A vezető réteget nem számolhatták fel, a magyar nemesség a királyi Mo-on ill. a fejedelemségben talált menedékre és igyekezett minden korábbi kapcsolatát megtartani a hódoltsági területekkel, az ottani alattvalóiktól adót is követeltek (kettős adóztatás). A határ átjárható volt, így a határ menti királyi végvárak élelemellátását a hódoltsági területekről sikerült megoldani. A korábbi intézmények tovább működhettek, az oszmánok számára Mo. mindvégig hadszíntér maradt, nem törekedtek a polgári berendezkedés kiépítésére, mint pl. a balkáni államok esetén. Az elfoglalt megyék igazgatási központjaikat egy-egy királyi végvárba tették át, de szolgabíróik és esküdtjeik révén továbbra is ellátták feladatukat egykori területeiken.

A III. befejező részben írok a gazdaságról, társadalomról és kultúráról, plusz az összegzés


 


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen


Flickr

Labels

adventi vásár (1) ádventi vásár (3) álláskeresés (3) Alte Donau (4) amazon (1) Anmeldebescheinigung (1) barátság (4) Bécs (2) bécsi étterem (1) bécsi fotók (7) bécsi kávéházak (4) bécsi mozik (2) Böjte Csaba (1) Bramberg am Wildkogel (1) bűnőzés (1) Burgtheater (1) cég (1) Colmar (1) családfakutatás (1) Da Capo Wien (1) DACH régió (1) Deutsch Perfekt (1) Donauinselfest (1) döntés (1) egy év (1) érzelmek (1) étterem (1) évkezdet (1) fotók (1) Freyung (1) Grinzing (1) Hallstatt (1) havazás (1) heiligenkreuz (1) hétvége (1) Hofburg (1) húsvét (2) IKI (1) Informatikai álláspiac (1) kábellopás (1) Kahlenberg (1) Karácsony (2) kastély (1) katasztrófa (1) képek (1) képeslap (1) kerékpárutak (1) kirándulás (3) kreatív (3) külföldi vélemény Pestről (1) lakás (1) Laxenburg (1) Leopoldsberg (1) levéltár (1) MA 35 (1) maradunk (1) Maria Theresia Platz (1) Mariazell (1) MÁV (2) mayerling (1) MINGO (1) mosókonyha (1) mozi (1) München (5) München in Motion (1) negatívumok (1) nyelviskola (3) nyelvrokonság (1) nyelvtanulás (5) nyelvvizsga (1) Opera (2) ORF (1) összegzés (1) osztrák világörökség (1) pozitívumok (1) Práter (3) program (1) Radio Niederösterreich (1) Railjet (1) Rathaus (1) recept (1) SAP piac (1) Schönbrunn (1) Schweizerhaus (1) Semmeringer Bahn (1) síelés (1) Spiele der Stadt (1) Spittelberg (1) strand (2) szánkópálya (2) szemétlerakó (1) templom (1) tűzijáték (1) újság (1) vállalkozás (2) vásár (1) vegyes (2) videóajánló (1) Vienna Time Travel (1) Volkstheater (1) vonatjegy (1) Wachau (1) Wien Museum (1)

Dieses Blog durchsuchen

Gesamtzahl der Seitenaufrufe