Recent News

Daisypath Vacation tickers

Mittwoch, 24. April 2013

Látogatás a levéltárban (Haus-, Hof- und Staatsarchiv)

Mivel a családfakutatás kapcsán kiderült, hogy az egyik ősöm császári vadász volt, így kapcsolatba léptem a bécsi levéltárban dolgozó magyar delegációval ill. annak vezetőjével. Az 1926. évi badeni egyezmény alapján dolgozik magyar delegátus a bécsi levéltárban, mikor is kimondták hogy az 1526 és 1918 között keletkezett iratok egy része közös szellemi tulajdonnak minősülnek. Maga a delegáció a Magyar Levéltár alkalmazásában áll, de itt dolgoznak. 1946-ban mondta az akkori Collegium Hungaricum vezetője hogy ""Ha Béccsel megszakad az összeköttetés, akkor megszakad az összeköttetés saját múltunkkal.". Volt egy rövid idő ezután a legsötétebb időszakban, amikor a kapcsolat valóban megszakadt, aztán helyreállt. Főleg a magyar történészek munkáját segíti a delegáció.
Nagyrészt nem családfakutatási iratok ezek (ellenben a Kriegsarchivval, ahol szintén van magyar delegátus, és ahol már sok személyi anyagot őriznek pl. az 1 világháború kapcsán is), hanem országos, birodalmi szintű iratok, de persze vannak udvari iratok is, amik viszont már segíthetik az én munkámat. Úgyhogy több okból úgy jött, hogy Fazekas István úr felajánlotta, hogy meglátogathatom a levéltárban.

Beszélgettünk kicsit erről-arról, jó volt olyannal beszélni, aki tényleg ért a történelemhez (azért mellette én is aprónak éreztem magamat, pedig hát nem győzöm bújni a történelmi újságokat ill. neten fellelhető anyagokat), azt józanul látja, hallgattam volna persze még sokáig, de hát nyilván nem az én szórakoztatásom a dolga:) Aztán megpróbáltuk kibogozni az én ügyemet is a vadászokkal, sajnos nagy siker nem volt, mert pont a kérdéses időszakból hiányoznak a személyi anyagok, a levelezésekből is nagyjából csak egy tartalomjegyzékes összeállítás maradt fenn. De voltam lenn a raktárban, ahol ezeket az anyagokat őrzik, óó igen, jó volt. Érdekes módon ezek nem olyan piszkosak-porosak, mint amiket az esztergomi érseki levéltárban találtam, pedig nem hiszem, hogy sokat forgatnák....Mindenesetre több sornyi könyv volt vadászat témában, persze szívesen olvasgatnám őket, de ahhoz még kicsit képeznem kell magamat a gót betűk kiolvasásában, hogy az ilyen vastag 500 oldalas könyveken átrágjam magamat:))

6 Kommentare:

  1. Milyen jó napod lehetett! Picit irigykedem..:)
    Írj majd a tapasztalatokról!

    Kicsit más: ha esetleg van könyv, ami jó Mária Teréziával kapcsolatban, azt is írd meg!
    Ez a téma is fontos a könyvemhez.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. szia Karine!
      milyen tapasztalatokra gondolsz? családfakutatásban már 15 év tapasztalatom van:)

      Mária Teréziával kapcsolatosan? nem, sajna nem tudok. ill. van egy pár könyv róla, de hogy melyik az ami igazán jó nem tudom:) tudod, amit írtam az itt is igaz, hogy sokszor ezek a regények inkább amolyan lányregényesre sikerednek v. túl tudományosra.

      Löschen
    2. Akkor Ági, foglald össze, ha van kedved...:) 15 év rengeteg idő! Én kíváncsi vagyok rá!

      Löschen
    3. és módszertani dolgokra vagy kíváncsi v. az én családtörténetemre?:)

      Löschen
  2. Mindkettőre, bár gondolom az utóbbi nem publikus...:)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. hát név nélkül el tudom mondani a családom történetét, van benne egy pár érdekes dolog családkutatásilag.
      majd megpróbálom összerakni, de vagy hosszú lesz v. túl tömör:)

      Löschen


Flickr

Labels

adventi vásár (1) ádventi vásár (3) álláskeresés (3) Alte Donau (4) amazon (1) Anmeldebescheinigung (1) barátság (4) Bécs (2) bécsi étterem (1) bécsi fotók (7) bécsi kávéházak (4) bécsi mozik (2) Böjte Csaba (1) Bramberg am Wildkogel (1) bűnőzés (1) Burgtheater (1) cég (1) Colmar (1) családfakutatás (1) Da Capo Wien (1) DACH régió (1) Deutsch Perfekt (1) Donauinselfest (1) döntés (1) egy év (1) érzelmek (1) étterem (1) évkezdet (1) fotók (1) Freyung (1) Grinzing (1) Hallstatt (1) havazás (1) heiligenkreuz (1) hétvége (1) Hofburg (1) húsvét (2) IKI (1) Informatikai álláspiac (1) kábellopás (1) Kahlenberg (1) Karácsony (2) kastély (1) katasztrófa (1) képek (1) képeslap (1) kerékpárutak (1) kirándulás (3) kreatív (3) külföldi vélemény Pestről (1) lakás (1) Laxenburg (1) Leopoldsberg (1) levéltár (1) MA 35 (1) maradunk (1) Maria Theresia Platz (1) Mariazell (1) MÁV (2) mayerling (1) MINGO (1) mosókonyha (1) mozi (1) München (5) München in Motion (1) negatívumok (1) nyelviskola (3) nyelvrokonság (1) nyelvtanulás (5) nyelvvizsga (1) Opera (2) ORF (1) összegzés (1) osztrák világörökség (1) pozitívumok (1) Práter (3) program (1) Radio Niederösterreich (1) Railjet (1) Rathaus (1) recept (1) SAP piac (1) Schönbrunn (1) Schweizerhaus (1) Semmeringer Bahn (1) síelés (1) Spiele der Stadt (1) Spittelberg (1) strand (2) szánkópálya (2) szemétlerakó (1) templom (1) tűzijáték (1) újság (1) vállalkozás (2) vásár (1) vegyes (2) videóajánló (1) Vienna Time Travel (1) Volkstheater (1) vonatjegy (1) Wachau (1) Wien Museum (1)

Dieses Blog durchsuchen

Gesamtzahl der Seitenaufrufe